Serwer WWW do użytku domowego

Mam pytanko

czy idzie zrobić lokalny serwer WWW? Taki, bym mógł zapisać na nim stronę WWW (HTML i/lub PHP)? A oto, jak chę to zrobić:

http://www.rybcie.unl.pl/WLAN/lns.png

Moim zdaniem tak.

IIS lub Webserv lub Krasnal.

Wszyscy z twojej sieci będą mogli korzystać z strony :slight_smile:

Tak, tylko… wszystkie pliki będą na LIVEBOXie, czy na moim kompie? Czyli: czy będę musiał mieć włączony komputer, by inni mogli widzieć stronę?

Będą na kompie.

Tak. :wink:

Na twoim kompie bo router od liveboxa nie posiada serwera plików.

Tylko ja się pytałem, jak zrobić te pliki NA LIVEBOXie, nie na kompie.

Na liveboxie raczej nie da się trzymać plików. (bo livebox jest tak jak router). Muszą pliki być na komputerze lub serwerze. :wink:

Ananas , zobacz mój wcześniejszy post…

Powtarzam

Router który dostałeś wraz z usługą Livebox nie posiada serwera plików…

A jakie urządzenie może?

np. serwer … :roll:

router z kartą pamięci też może

A możw być z PenDrive’m??? Bo mam w LIVEBOXie gniazdo USB, gdzie mogę podłączyć PenDrive, czytnik kart pamięci, itd… więc wtedy można…?

powtarzam - LIVEBOX NIE MA SERWERA PLIKÓW - musisz mieć oddzielny serwer lub urządzenie z serwerem (na allegro za 2 stówy są obudowy do HDD z wbudowanym serwerem)

.

Z takich łatwiejszych do postawienia serwerów polecam też Server2go. Można go uruchomić z dowolnego nośnika.

Kup sobie hosting WWW i po sprawie.

O routerze poczytaj na łamach Wikipedii.

Hosting WWW może być darmowy. Już napisałem, dlaczego tak chcę zrobić.

Przyklad jaki pokazales w pierwszym poscie, musisz zrobic na swoim komputerze i ów komputer bedzie musial byc wlaczony aby inni widzieli zawartosc serwera.

Inaczej sie nie da i nie kombinuj bo na liveboxie nie da rady czegos takiego zrobic.