Witam! Czy jest możliwość postawienia serwera w biurze Dell R710 tak aby postawić na nim jakąś dystrybucję debiana i żeby komputery w firmie na których jest Windows 10 logowały się używając kont użytkowników z serwera?
Chodzi mi o to zeby utworzyć listę użytkowników na serwerze i każdy mogł sie zalogowac do bylektórego komputera na swoje konto i mieć swoje pliki na dysku sieciowym.
A w jaki to sposób jest robione na np uniwersytetach gdzie każdy student może się zalogować do bylejakiego komputera używając swojego konta i ma zachowane ustawienia i swoje pliki?
Jak taki serwer jest skonfiurowany? Jakiś linux z sambą?
To, o czym wspominasz wygląda mi na https://wiki.samba.org/index.php/Implementing_roaming_profiles. Przy czym wydaje mi się, że wystarczy dla twojego „przykładu” samba i trochę zabawy z montowaniem. Zakładasz udziały na sambie, montujesz im „dyski” na komputerach i po zalogowaniu/autoryzacji mają dostęp do swojego folderu sieciowego. Przy czym w tym układzie R710 można wykorzystać lepiej, niż robić z niego mądrzejszy serwer plików, do tego wystarczy zwykły NAS. Zainteresuj się jeszcze „folder redirection” i usługami katalogowymi na Windowsie oraz Linuxie (LDAP).
Samba. Istnieje strona w języku polskim. Znajduje się na niej pełna instrukcja konfiguracji serwera Linux. W porównaniu do Windows, jest bezpłatne, chociaż trudniejsze w konfiguracji, to zapewnia podobny stopień użyteczności.
Na uniwersytetach zwykle używany jest Windows Server w małych sieciach. Różnica w wydajności między Windows Server a Linux jest ogromna. U mnie, w firmie, przy 150 kompach podpiętych do AD, Windows ledwo dawał rady. Ten sam serwer (w sensie Hardware) pod opieką linuxa bez problemu obsługuje 300 komputerów (porównanie Server 2008 i debian z samba 3).
Nie wiem jak to wyglada na sambie >4.0 ale wcześniejsze wersje pozwalały uruchomić sambę jako kontroler domeny gdzie klienci logują sie do domeny, na serwerze maja swoje katalogi domowe itp.