Serwis Lenovo?

Witam serdecznie.
Posiadam laptopa Lenovo y50-70. Niestety laptop został uszkodzony przez serwis x-kom.pl. Konkretnie zostały pourywane mocowania śrub wewnątrz laptopa oraz zatrzaski (wewnątrz laptopa). Nie sposób było tego sprawdzić bez utraty gwarancji, zatem dowiedziałem się o fakcie dopiero po upływie tejże gwarancji, kiedy to zdecydowałem się wyczyścić laptopa od środka. Serwis x-kom wyparł się swojego udziału w zniszczeniu laptopa i pozostawił mnie na lodzie.
Poszukuję zatem innego serwisu, który będzie wstanie wymienić mi zarówno dolną jak i górną (z klawiaturą i touchpadem) część obudowy.
W dwóch randomowych serwisach odmówili naprawy, a kuźniewski.pl, który chciał podjąć się naprawy właśnie ogłosił upadłość. Zostałem więc z rozkręconym laptopem, którego nie bardzo można skręcić. Czy macie jakieś inne pomysły na naprawę tego sprzętu?
Pozdrawiam serdecznie.
Sheaker

No jeśli przed rozkręceniem było z laptopem OK, to można przypuszczać, że uszkodzeń dokonałeś sam… przy demontażu.

Kup części lub dobry serwis i zrobią.

Czy to jest odpowiedź na moje pytanie? Nie wydaje mi się.
To, że mam oddać laptopa do serwisu to wiem i właśnie o taki serwis się was pytam.

W gwoli ścisłości:
Laptopa uszkodził serwis x-kom. Nie wyjąłem tego twierdzenia z rękawa. Po otrzymaniu laptopa było słychać w środku, że jakiś element luźno lata. Ja wtedy MUSIAŁEM robić pracę inżynierską więc nie mogłem od razu zwrócić im laptopa. Kiedy skończyłem pisać inżynierkę to chciałem iść i zwrócić go do serwisu ale połamane części ze środka poblokowały się pomiędzy kablami i innymi plastikami. Przestały wtedy latać wewnątrz laptopa, a ja nie mając jak pokazać w x-kom, że coś w środku porusza się luzem zrezygnowałem z tego działania. Ponadto rozkręcałem laptopa bardzo delikatnie i zgodnie z instrukcją z internetu. Zwracałem uwagę czy nigdzie ‘za mocno’ nie ciągnę lub nie naciskam. Słyszałbym też urywanie się pięciu zatrzasków na raz lecz nie słyszałem. Panie ekspercie… Proszę czytać uważnie i starać się pomóc, a nie tylko odpowiedzieć.

A przepraszam do kogo pretensje… brak czasu, to nie wytłumaczenie.

Takie uszkodzenia mogą być: w serwisie, w transporcie, przy przenoszeniu, przy upadku i inne - wybieraj.

I zrobi Ci to dobry pierwszy lepszy serwis lub serwis firmowy Lenovo.

Płacisz i wymagasz.

To naprawdę nie jest skomplikowane dla obojętnie jakiego serwisu, zamówić potrzebne części i złożyć laptopa.

Pretensje są do serwisu X-kom, który dał ciała uszkadzając laptopa.
Takie uszkodzenia (urwane zatrzaski) mogą się zdarzyć jedynie przy rozkręcaniu laptopa. Widziałem co się wewnątrz działo i nie mam wątpliwości co było przyczyną…
Sam o niego bardzo dbałem i korzystałem raczej jak z urządzenia stacjonarnego. Mnie laptop nigdy nie upadł ani nawet w nic nie uderzył. Nie ma żadnego wgniecenia ani żadnej rysy bo służył w zasadzie jedynie do przeprowadzania symulacji.

Za bardzo skupiasz się na źródle problemu (które obecnie jest bez znaczenia) a nie na jego rozwiązaniu.
Gdyby wystarczyło oddać laptopa do pierwszego lepszego serwisu to bym to zrobił zamiast pisać na forum. Napisałem przecież, że dwa inne serwisy, które sprawdziłem odmówiły naprawy. Zatem widocznie nie jest to takie bardzo proste.

Widać jesteś znawcą, to po co Ci serwis - zrób to sam, zamów części i złóż.

Ja nie widzę tu problemu - laptop trzeba ewentualnie ładnie złożyć i dać zlecenie na wymianę np: obudowy dół i góra + reszty. Nie wiem co to za serwisy?

No i jak przyniesiesz rozebranego laptopa w pudełku, to może i się wystraszą…

Zapuścić węża do kieszeni:
https://allegro.pl/kategoria/czesci-do-laptopow-77801?string=Lenovo%20Y50-70%20obudowa&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-x-colors-ele-1-2-0803
Wkrętak w łapkę i do dzieła :slight_smile:

Wiem, że jestem znawcą ale nie za wszystko mogę się zabrać samemu. Za to Ty wiesz dokładnie co się stało nawet nie zaglądając do środka. Również godne podziwu.

To były jakieś randomowe serwisy z google. Jedne z pierwszych pod hasłem “lenovo serwis pogwarancyjny” lub " lenovo naprawa laptopów".
Pierwszy przykład:

Witam,

Nie będziemy w stanie pomóc, brak dostępności części zamiennych.

Pozdrawiam

------------------------------------------

CENTRUM NAPRAW LAPTOPÓW

Nie będę skręcał laptopa, gdyż urwane mocowania od śrub trzymają również stelaż od ekranu. Wolę oddać go w takim stanie, żeby przypadkiem nie zaczęli od otwierania ekranu co obecnie mogłoby pogorszyć sytuację. Tych śrub prawie nie ma w co wkręcać.
Zdjęta została jedynie dolna obudowa więc nie wygląda to tragicznie.

Twój wybór.

Ostatnia rada, weź laptopa pod pachę i idź do dobrych serwisów w Twoim mieście i zrobią.