Nasz portal to nie miejsce na reklamę swoich serwisów, więc proszę z tym skończyć. Zanim zaczniecie spamować na jakimś forum czy serwisie, zapoznajcie się najpierw z jego regulaminem.
A kto wyciągnie konsekwencje w stosunku do Policji? Wiele osób miało na tym serwerze ważne prywatne i służbowe dane. Całkowicie legalne. Kto im zwróci ich pliki? Czekam aż pojawią się pierwsze pozwy w tej sprawie przeciwko Policji i Prokuraturze. Dopiero wtedy będzie można z czystym sumieniem powiedzieć, że Polska to państwo prawa. Na razie to zwykły busz
Z tej prostej przyczyny, że dane na dysku wirtualnym nie zostały utracone w wyniku awarii sprzętu tylko świadomego działania służb porządkowych. Gdyby organa ścigania chciały walczyć z piractwem naprawdę to by zablokowały możliwość uploadu i downloadu z serwera a nie zamykały serwis. Moim zdaniem jest to kolejna akcja pod publiczkę
To nie jest płatny hosting, więc nikt nie bierze odpowiedzialności względem osób z niego korzystających, za składowane na nim dane. Normalnie właściciel może nawet z powodu “własnego widzi mi się” wykasować plik i nikt mu nic za to nie zrobi, więc dlaczego niby ma odpowiadać Policja ??
To jest dokładnie tak samo jak byś się sądził z usługodawcą poczty elektronicznej, posiadając bezpłatne konto, za to że nie dostałeś ważnego e-maila. Nie masz podstaw do sądzenia się.
O takiej, że utraciłem ważne dane, które trzymałem na tym serwerze. I to z winy policji.
Dlatego, że jest regulamin. A regulamin, to prawo. W regulaminie była informacja, że administrator nie bierze odpowiedzialności za pliki i gdy lamią one prawo, to może je usunąć. Korzystałem z serwisu stosując sie do regulaminu. I owszem gdyby padł serwer albo administrator by wykasował mój plik nie miałbym nic do gadania. Ale policja serwer wyłączyła, mimo iż nie powinna, i utraciłem swoje dane. Nie w wyniku awarii, ani w wyniku działania, świadomego, bądź nie, administratora. To jest różnica i to kolosalna.
Ale czy my mówimy o odszkodowaniu ze strony administratora odsiebie? No nie, to po co podajesz głupi przykład. Nikt nie ma do niego pretensji, tak jak nikt nie ma pretensji do usługodawcy, do którego nie doszła poczta. Pretensje mamy do policji za zamknięcie serwisu. Gdybym miał konto pocztowe, a na nim wazne dane, to miałbym pretensje do policji, że zamknęła dostawcę konto pocztowych, a nie admina tej strony. A co powiesz o kontach na o2.pl? Z jednej strony są darmowe, a z drugiej możesz zapłacić za wyłączenie reklam. To w końcu wg Twoich teorii przyslugują Tobie jakieś prawa czy nie? Ja korzystam z tej poczty płacąc. Nie chciałbym aby polcija nagle usunęła wszystkie kota razem z ich zawartością, to jest bezprawne. Niechusuną konta z nielegalnymi plikami, ale nie wszystkie.
Nikt z odrobiną zdrowego rozsądku nie przechowuje ważnych danych na bezpłatnych serwerach hostingujących, tym bardziej mając wiedzę że taki balansuje na granicy prawa.
Głupoty gadasz, jak w regulaminie serwisu napiszesz że warez zamieszony na serwerze jest jedynie w celach edukacyjnych i po pobraniu go należy go skasować po 24 h, to też będzie prawo ??
O tym to już stwierdzą ponoć niezawisłe sądy.
Jak ten jest głupi, to może ten będzie lepszy:
Przechowujesz swoją kasę zamiast na koncie w banku, w sejfie u znajomego szemranego businessmana. Policja robi mu nalot na chałupę i znajduje fanty z kradzieży, konfiskuje wszystko, przy okazji Twoje pieniądze. Też będziesz się sądził z Policją o pieniądze ??
Ja też bym nie chciał żeby jakaś “polcija” kasowała moje koty, natychmiast bym się zgłosił do “Animalsów”.
Oczywiście, że tak, ale kto mówi o zdrowym rozsądku? Prawo, to prawo. Kogo obchodzi, gdzie trzymam moje dane? Bezpodstawne skasowanie moich danych, przez osobę trzecią, a nie administratora, traktuję jako naruszenie mojej własności. Policja nie miała żadnego nakazu usunięcia plikow i zamknięcia serwisu, bo nie zapadł w tej sprawie żaden wyrok rozumiesz? Tak samo policja nie prawa wejścia do Ciebie do mieszkania bez nakazu.
A nie? Wiesz co to jest regulamin? Wiesz co to jest jego akceptacja? Brałeś udział kiedyś w jakimś konkursie, albo podpisywałeś umowę? Zapisałeś się może kiedyś na kurs języka obcego? Wszędzie masz regulaminy, bo one regulują zasady na jakich opiera się współpraca. Zapisując sie na kurs np. języka angielskiego dostajesz regulamin do podpisania, w którym masz informację, że przy rezygnacji w kursu np. na tydzień przed jego rozpoczęciem musisz zapłacić 10% jego wartości. Jak tego nie zrobisz, szkoła językowa pozywa Cię do sądu i mając Twój podpis regulaminu z Tobą wygrywa. Kolejna sprawa, że ściągnie na własny użytek nie jest w Polsce karalne. Chociaż ja mógłbym z tym polemizować.
No i o to chodzi! Problem w tym, że tu żadne sady jeszcze nie miały nic do powiedzenia. Jest banda ludzi (policja), którzy stwierdzili, że odsiebie.com łamie prawo. Administratora wsadzili do aresztu, a serwery pozamykali i… i dopiero teraz zaczną się wszelkie rozprawy…Czy to jest wg Ciebie odpowiednia procedura postępowania? Bo wg mnie powinien być najpierw pozew, następnie decyzja sądu i ewentualne wyegzekwowanie kary. Chyba taka jest kolejność…
Nie porównuj sejfu kolegi z bankami. Bo odsiebie.com stoi na równi z innymi serwisami do hostingu plików. Obecną sytuację można zobrazować w ten sposób: Masz 10 banków krajowych i 1 lokalny do wyboru. Te 10 wymagają opłat za korzystanie z konta, a to lokalne, żeby zdobyć klientów zlikwidowało te opłaty. Sprawa jak najbardziej normalna. Właściciel banku miał jednak jakieś problemy na boku i nie dotrzymał jakiejś umowy. Sprawy prywatne, mnie to nie obchodzi. Sprawę w sądzie przegrał i policja doszła do wniosku, że jego działalność w takim razie jest całkowicie nielegalna i zamyka bank zabierając pieniądze jego klientów. Czy wg Ciebie to jest sprawiedliwe? Dlaczego ja mam ponosić za kogoś konsekwencje? Dlaczego użytkownicy którzy w sposób zgodny z prawem korzystali z serwisu odsiebie.com mają stracić swoje dane, dlatego że ktoś inny wrzucił nielegalnie plik. To tego kogoś powinniśmy karać, a nie wszystkich. A poza tym zanim kogoś ukarzemy i zamkniemy mu konto najpierw powinniśmy mu udowodnić winę.