Shutlle AK12a

Witam mam płyte główną shuttle AK12A socket A VIA KT133A. Mój bios to Award Modular BIOS v6.00PG (AK12AS0K 12/23/2003). Chciałbym wymienić sobie dysk na większy dokładnie na 160 Gb i nie wiem czy jest to możliwe? Czy moja płyta będzie wstanie wykryć taki duży dysk? Jaki jest maksymalny HDD który mogę włożyć do tej płyty?

http://www.shuttle.com/share/fae/hq/dow … eak12a.htm

BIOS twojej płyty to AK12AS0K 12/23/2003, czyli na pytania “czy jest możliwe wykrycie większego hdd?” i “Czy moja płyta będzie wstanie wykryć taki duży dysk?” odpowiedź brzmi: tak. Co do max. pojemnosći trudno powiedzieć. Myśle, że spokojnie możesz się pokusić o 200 GB Seageta, do innych firm przy takich pojemnościach nie mam zaufania - może jeszcze Hitachi ale te dyski są bardzo drogie. Dlaczego Seagate ? szybki, cichy, bezproblemowy i ma długą gwarancję :smiley: Pamiętaj, że dyski o dużych pojemnościach bardzo się grzeją więc do ceny zakupu wkalkuluj sobie jakiś wiatraczek 80x80x25 za ok. 15 zł, który zamontuj tak by nadmuchiwał na hdd chłodne powietrze. Taki zabieg zdecydownie przedłuży mu żywot.

Licz sie tez ze zmiana zasilacza na mocniejszy 8) o ile wczesniej nie zmianiałeś

Czy konieczna jest wymiana zasilacz? Mój zasilacz to CODEGEN 300W model 300X. Czy mogę go zostawić jeżeli chciałbym kupić Maxtor DiamondMax +9 160 GB (ATA/133, 8MB) 6Y160P0. Wybrałem ten dysk ponieważ ma 1 miejsce w rankingu CHIPA. Czy może jest coś lepszego?

Sugerując się “marką” zasilacza jak ma faktycznie 250 W to wszystkie pieniądze.

Codegen to hmmm … delikatnie mówiąc słaba “marka”, ale jeśli konfig twojego PC nie jest mocno rozbudowany to nie musisz zmieniać zasilacza tylko z tego powodu, że kupujesz pojemny dysk twardy. Owszem, w przyszłości zmień go na coś bardziej “sensownego” i nie koniecznie bardzo drogiego np. zasilacze z serii Feel firmy ModeCom.

przelicz sobie ile mocy potrzebuje twój PC:

Kalkulator ze szczegółowym rozdziałem na napięcia

każdy z czegoś korzysta, tylko w tym przypadku przypomnia to sytuację zakupu samochodu po przeczytaniu recenzji w “Pani Domu” :wink: Nie żeby twój wybór był zły, ale “rankingi” i “testy” CHIPa należy traktować z przymrużeniem oka.

Tak - jest, jak wspomniałem wcześniej - Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160023A 8MB

Obecnie mam i maxtora i barracude - maxtor grzeje sie zdecydowanie bardziej i jest głośniejszy.

Wybór i tak nalezy do Ciebie. Udanych zakupów :slight_smile:

Aż tak zaawansowanym użytkownikiem nie jestem. Podam konfigurację mojego sprzętu i może ktoś mi powie czy wystarczy czy nie :slight_smile:

Płyta główna Shuttle ak12a

HDD: Seagate 18 GB

Karta graficzna: Nvidia Ge-Force MX/MX 440

Karta sieciowa: Standardowa

CD: Nagrywarka LG

Pamięć: 2 x 256 SDRAM 133

Karta TY

Monitor: LG Flatron 775 FT (ale on ma osobne zasilanie)

Głośniki: małe bzyczki

Procesor 1000 MHz + duży wiatraczek na nim

Stacja dyskietek nie działe (wyskakuje ERROR nr 50 więc ją wyłączyłem)

I to wszystko.