Siadanie połączenia bezprzewodowego

Mam Lenovo Y700. Jest tu Windows 10 64bit i od niedawna jest problem z internetem bezprzewodowym. Laptop jest caly czas w tym samym miejscu i blisko modemu. Do niedawna nie było klopotu a od wczoraj zauważyłem spadki prawie do 0 predkosci pobierania i wysylania albo dzisiaj wysylania. Wczoraj pomógl restart Windy, a problem dziś wrócił. Karta wbudowana jest firmy Intel i niezalnie czy uzyje Wifi 2,4 czy 5 to i tak jest to samo, ale próbowałem wczoraj zewnetrzej karty sieciowej TP Linka na tym samym laptopie i było też słabo. Na smartfonie z Wifi nie było takich problemów w tym czasie. Dzisiaj restart kompa nie pomógł.
Jakaś porada?

Skoro tylko na jednym urządzeniu problem to może wirusy? Chcesz żeby Ci tu chłopaki pomogli laptopa przeskanować?

Może po aktualizacji sterownika trzeba poprawnie skonfigurować kartę WIFI.
W tych Intelowskich kartaach WIFI musiałem zmienić kilka parametrów sterownika żeby zmuśić kartę do działania.

Mam pakiet zabezpieczający AVG Internet Security jeśli chodzi o pierwszą kwestię, a jeśli chodzi o drugą to ostatnio nie było Intelowskiej aktualizacji, a problem podobny był przy drugiej karcie innego producenta - jak już wspominałem.

Inna karta inny sterownik :blush:

Jednak to kwestia problemu z łączem internetowym. Na telefonie też pokazywały się mniejsze parametry wysyłania. Połączenie kablem z nową kartą ethernetowa na USB też nie zmieniło sytuacji.

Jak to internet mobilny to musisz sprawdzić zapchanie nadajników operatora i przemyśleć czy jest sens agregacji 4 pasm lub samodzielne wskazanie preferowanego.

Ale równie dobrze to może być (a/x)DSL i stara zaniedbana linia (która być może czeka na zgon i masowe skargi).