Chciałbym zrobić małą sieć bezprzewodową między 3 budynkami u siebie i nie wiem jaki sprzęt konkretnie dobrać i w jaki sposób to rozwiązać.
Tak więc sytuacja wygląda następująco: w jednym budynku mam router i tam podłączenie do neostrady, chciałbym aby internet z tego budynku co jest router z połączeniem ADSL był rozsyłany do pozostałych dwóch budynków drogą bezprzewodową. Jakich anten użyć, kabli antenowych, koncówek itd ? Jakiego sprzętu mam użyć w pozostałych dwóch budynkach aby tam sygnał był pobierany z budynku gdzie mam neo i był rozsyłany w tych pozostałych budynkach również drogą radiową ? jakich anten użyć o jakiej mocy w tych budynkach aby rozsyłać sygnał?
Odległość między budynkami to ~10-20m, czysta przestrzeń bez żadnych drzew. Zobrazuję jak wygląda położenie budynków
Anteny kierunkowe powinny tu zdać egzamin, do tego wzmacniacze sygnału w samych już miejscach docelowych do odbioru i przekazania w eter sygnału, czyli jakieś większe antenki będą potrzebne. Tak według mnie ;-). Niestety w samym doborze sprzętu nie pomogę, bo nie chcę Ci źle czegoś doradzić.
Słabo to widzę raczej, ta antenka będzie rozgłaszała sygnał na około wszędzie, więc tym samym sygnał będzie słabszy (pamiętaj, że masz mury do przejścia w budynkach, no i stropy, jeśli są piętrowe - to też tłumi sygnał).