Sieć bezprzewodowa na laptopie -spory problem z działaniem


(Marek Ciarkowski) #1

Witam

Pomóżcie mi skonfigurować połączenie sieciowe plis :slight_smile: kupiłem lapka i za nic na świecie nie chce mi na nim dobrze net chodzić. Mam router D-Link DI-524 i próbowałem już chyba wszystkiego.

  • adresy dynamiczne dla wszystkich komputerów

  • adresy statyczne

  • rodzaj nadawania na mixed mode albo g mode

  • połączenie szyfrowane WPA-personal albo brak

  • zmiany kanałów

  • instalacja nowych sterowników do karty sieciowej w laptopie (pomogło z zasięgiem ale tylko tyle)

  • karta sieciowa przestawiona na maksymalną wydajność przy baterii

  • siła nadawania jw.

Na chwilę obecną zasięg sieci jest podawany jako "dobry - doskonały", szyfrowanie WPA-personal, tryb nadawania tylko G ale internet bezprzewodowy działa fatalnie. Żeby wczytać jedną stronę odświeżam ją do 5 razy - zbrakło mi już pomysłów na rozwiązanie problemu więc jak możecie to niech mi ktoś podsunie kolejny bo wysiadam już przy tym ;/

system operacyjny oczywiście vista bo tak mi wepchnęli :slight_smile:

dzięki


(Karmazyn65) #2

Ustaw WAP-PSK/TKIP oraz sprawdź, czy na liście kontroli dostepu MAC nie popełniłeś błędu przy wpisywaniu MAC Adess swojej karty WiFi.

Upwenij się co do poprawności klucza.


(Marek Ciarkowski) #3

Adresy i klucze są ok, ustawiłem tak jak mówiłeś + między czasie w akcie desperacji up-gradowałem firmware - wydaje się być dużo lepiej ale głowy nie dam. Napiszę jak się przekonam że wszystko działa. Dzięki za zainteresowanie


(Karmazyn65) #4

Przy okazji zostaw tylko protokół 802.11g - bez 802.11b.


(Marek Ciarkowski) #5

ok - chyba wszystko już jest dobrze :slight_smile: Przestawiłem jeszcze tyko tryb nadawania na G jak pisał Karmazyn i śmiga aż miło. Dzięki i pozdrawiam