Sieć domowa - 2 komputery przez router

Chciałbym zrobić sieć domową, żeby przesyłać dane między komputerami i udostępnić drukarkę. Komputer stacjonarny jest podłączony kablem do internetu przez router (neostrada). Laptop ma internet z routera przez WiFi.

Miałoby to wyglądać tak: Stacjonarny jest bramą do intrernetu, daje internet do laptopa a jednocześnie przez WiFi (jeśli to możliwe) można przesyłać dane z kompa do kompa. W tej sieci miała by być jeszcze drukarka połączona ro routera, żeby np z laptopa przez WiFi coś wydrukować.

Da się coś takiego zrobić? Jeśli tak to w jaki sposób?

Skoro masz router do którego masz podłączonego stacjonarnego i z tego samego routera masz neta po wifi na laptopie to po co kombinować z tym stacjonarnym jako bramą :slight_smile: . Chyba, że to wygląda inaczej, ale tak zrozumiałem po pierwszych dwóch linijkach twojego tekstu. Więc już w tym momencie masz możliwość wymiany danych między DESKTOP/LAPTOP oraz gdy udostępnisz drukarkę w sieci to laptop powinien ją widzieć.

Witam,

Chyba coś za bardzo zacząłeś kombinować, przecież jeśli masz podłączone dwa komputery (nie ważne czy bezprzewodowo czy kablem) oraz drukarkę do tego samego routera to wszystkie te urządzenia są już w tej samej podsieci i powinny się wzajemnie widzieć.

W Twoim przypadku to router jest bramą a nie komputer stacjonarny.

Drukarki jeszcze nie podłączałem do routera. W jaki sposób laptop ma się ‘widzieć’ ze stacjonarnym jak on tylko obiera neta z routera? Nie ustawiałem żadnych folderów udostępnionych itp.

Kolego powiedz jaki masz router, to wtedy Ci doradzimy :slight_smile:

Ja u siebie na routerze TP-Link zrobiłem tak. Stacjonarny PC jest podłączony do rutera przewodowo. Laptop przez WiFi z routerem. Do stacjonarnego podłączona jest drukarka. Udostępniłem ją w sieci i dostęp do niej jest także z laptopa.

To samo z folderami na obu komputerach. Są udostępnione w sieci i np. z laptopa mam dostęp do folderów ze stacjonarnego PC i na odwrót. Oczywiście wszystko działa jeśli oba komputery są włączone.

Netgear DGN2000. Dokładnie o to mi chodzi Longhorn2009. Tyle że drukarka ma wejście ethernet to lepiej ją do routera podłączyć czy do stacjonarnego? W ogóle to będzie jakaś różnica?

Podłącz do routera wtedy nie będziesz musiał mieć włączonego komputera (tego do którego jest podłączona i udostępniona drukarka), tylko dostęp będzie z każdego komputera w każdym momencie, jeśli tylko router będzie działał i drukarka będzie włączona.

Ja u siebie mając 3 stacjonarne, laptopa z wifi, oraz drukarke ethernet, podłączyłem drukarkę i 3 stacjonarne do routera kablem, a laptop wifi. I jest OK :wink:

I jeszcze jedno - w laptopie przy podłączaniu do routera pierwszy raz wybrałem sieć publiczna a nie prywatna. Więc to chyba trzeba zmienić?

Tak, bo na publicznej nie udostępniasz zasobów, np. nie możesz oglądać plików na nim ze stacjonarnego i odwrotnie. I mogą być problemy z internetem

Ok. To wszystko będę robił po formacie. Wtedy w stacjonarnym też mam ustawić na publiczną?

Nie. Ustaw i w laptopie i w stacjonarnym DOMOWĄ, A będzie dobrze :wink:

sry miałem na myśli prywatną oczywiście :stuck_out_tongue: ok tak zrobię. Dzięki za pomoc :slight_smile:

Nie ma sprawy :wink: jak coś to wal śmiało :wink: