Sieć domowa - komputery się nie "widzą"


(Yogi_18) #1

Witajcie

Mam mały problem, otóż mam dwa kompy które są podłączone pod router, niby wszystko jest OK, ale z jednego do drugiego nic nie idzie wysłać.

Moje sprzęty to:

1 komputer: Laptop HP z systemem Vista, podłączony do routera bezprzewodowo, adres ip to: 192.168.1.101 maska: 255.255.255.000 brama domyślna: 192.168.1.1

2 komputer: zwykły Pecet z systemem XP, podłączony do routera bezprzewodowo poprzez kartę Hornet PCI 11G firmy Pentagram (lub przewodowo przez skrosowany kabel sieciowy), jego ip to: 192.168.1.102 maska: 255.255.255.000 brama domyślna: 192.168.1.1

router TP-Link WR340G - adresy przypisał automatycznie !!

Oba komputery są w tej samej grupie roboczej: HOME

Na obu komputerach są już udostępnione jakieś pliki.


Co jeszcze muszę zrobić by móc przesyłać pliki między tymi dwoma komputerami !!

Z góry dziękuje za konkretne odpowiedzi :slight_smile:


(shadow_gold-man) #2

Polecam zainstalować tą łatkę do XP

WindowsXP-KB922120-v5-x86-PLK

po zainstalowaniu powinno wszystko działać. Sam mam tak zrobione :slight_smile: Pozdrawiam


(Yogi_18) #3

Zainstalowałem ją na XPeku, niestety nic nie pomogło, nadal się nie widzą i nic nie można między nimi wysyłać :frowning:

Jakieś inne propozycje ??


(bachus) #4
  • czy działają "pingi" między komputerami? (linia poeleceń (uruchom i wpisać cmd), następnie ping IP_drugiego_komputera)

  • czy próbowałeś wyłączyć na obu komputerach firewall?


(Yogi_18) #5

pingi wysyłane z Visty na XP działają bardzo dobrze

pingi wysyłane z XP do Visty nie dochodzą w ogóle - nic nie widzi

Wydaje mi się że już wszystkie "blokady" powyłączałem, włącznie z antywirem (Eset Smart Security) i zaporą systemową.

Jeśli podałbyś co i gdzie jeszcze można wyłączyć to jeszcze profilaktycznie sprawdzę :wink:


(Piotrek Płatek) #6

na routerze być może jest włączona opcja typu "isolation client"