Sieć domowa pomiędzy win 7 a win xp

siemka

słuchajcie mam problem związany z połączeniem komputerów pod systemami jak w temacie.

Wcześniej w win xp nie było problemu nazwa użytkownika dowolna jedna nazwa grupy i gitara do przodu.

A teraz gdy chcę się dostać na komputer z Windowsem 7 z własnego win XP muszę wpisać nazwę użytkownika i hasło.

Skąd to wziąć. Jak skonfigurować oba kompy by jeden drugiemu współdzielił pliki na kompie, drukarki i co najważniejsze by dostęp między nimi był luźny bez żadnych haseł i nazw użytkowników.

Pomocy.

Wejdź w “Centrum sieci i udostępniania”, kliknij na “Zmień zaawansowane ustawienia udostępniania” (z lewej strony) i zaznacz “Wyłącz udostępnianie chronione hasłem”.

dzięki teraz działa wszystko jak należy jest tylko problem odnośnie folderów a mianowicie jak jest udostępniony folder na kompie z win 7 i chcę wejść w niego to wyświetla mi komunikat że nie mam uprawnień do korzystania z tego zasoby sieciowego. coś w tym stylu.

Hmm, to w takim razie szybki kurs udostępniania folderów w Win7 (przynajmniej ja tak robie):

• Prawy klik na folder

• Udostępnij -> określonym osobom

• Z listy rozwijanej wybierasz “Wszyscy”

• Klikasz Dodaj

• Na liście poniżej tam gdzie “Wszyscy” zamiast odczyt ustawiasz “Odczyt/Zapis” (lub jak wolisz)

• Klik Udostępnij i Gotowe

Pozdrawiam! :wink:

dzięki działa jak należy.