Dwa komputery stacjonarne - jeden z Windows 7 a drugi Windows XP - obydwa podłączone do routera. Na Windows 7, w zakładce Sieć jest ikonka komputer z XP ale po jej kliknięciu pojawia się monit o nazwę komputera i hasło. Wpisanie nazwy jaka widnieje pod ikonką tego komputera i hasła wygenerowanego w czasie tworzenia sieci domowej przez “siódemkę” jest odrzucane. Mam wrażenie, że sieć tworzona przez “siódemkę” odwołuje się tylko do komputerów pracujących pod Windows 7. Jak więc “pogodzić” ze sobą te dwa systemy? Potrzebuję przenieść dane “w jedną stronę” - żeby móc sformatować wszystkie partycje, a później przenieść je “z powrotem”; niestety, są tam filmy z wakacji które mają po kilkanaście GB, a nie mam nośników (typu pen-drive czy karta pamięci) o takiej pojemności.
Robisz sieć bazowaną na grupie roboczej - upewniasz się czy nazwa grupy roboczej jest taka sama, w zaawansowanych ustawieniach udostępniania na W7 wyłączasz udostępnianie chronione hasłem i wyłączasz 128 bitowe szyfrowanie. Chyba powinno wystarczyć.
W Win7 jest troszkę to problematyczne… wiem bo przy nowym kompie w pracy musiałem trochę się namęczyć aby cała reszta komputerów z winXP była widoczna i można było udostępniać pliki między sobą.
Ogólnie nie jest to wielce trudne ale zapomnij o tych generowanych hasłach. Z powodu, że w domu pracuje na XP nie wskażę precyzyjnie rozwiązania ale…
Na kompie z win7 w zaawansowanych opcjach sieci (długa lista z długimi opisami) o ile dobrze pamiętam należy przestawić dwie chyba ostatnie albo przedostatnie opcje. Chodzi o udostępnianie plików. Następnie jak tworzysz folder to udostępnij go wszystkim. Od tego momentu wszystko powinno działać jak trzeba… tzn z jednym wyjątkiem.
Komputery z win7 w sieci pojawiają się w otoczeniu sieciowym od startu. Te pozostałe z winXP bywa różnie. Raz zaskoczą od razu a innym razem trzeba troszkę poczekać. Nie mniej jednak jak już się pojawią to wymiana plików jest bezproblemowa.