Sieć działa, ale brak netu


(Gadu84) #1

Witam.

Mam problem ze swoim netem, a w zasadzie z jego brakiem. Łączę się z siecią bezprzewodowo (mam postawioną sieć prywatną na dwa kompy) przez router, ale nie mogę przeglądać stron internetowych. Jedyne co mi działa to AQQ (w tym i GG), Mozilla Thunderbird, dzięki czemu mogę chociaż sprawdzić pocztę, no i strony z HTTPS - m.in. konto bankowe.. Ale na tym koniec dobrego. Połączenie z siecią i internetem jest w jakości Dobrej lub Doskonałej, ale niestety nie wyświetlę sobie żadnego portalu czy innej strony.. Przesyłam galerię ze screenami, które porobiłem.

Podejrzewam, że to kwestia wpisania dobrych adresów IP i DNS.. Na screenach są widoczne adresy z routera.. Wirusów/adware'ów/trojanów itp. nie mam, bo skanowałem wczoraj dogłębnie system ESET Smart Security i Ad-Aware - dłuuuugo to trwało co prawda, ale wykazało parę infekcji i innych zdarzeń, ale od razu zostało to wyleczone/poddane kwarantannie/skasowane..

Problem karty sieciowej też odpada, bo zarówno ta zintegrowana z płytą główną, jak i nówka-sztuka Edimax Wireless LAN Card EW-7711UMn działają prawidłowo, łączą się i z siecią lokalną i z internetem..

Jak już wspomniałem, w sieci są dwa kompy - stacjonarny (i to właśnie ten skurczybyk nie daje mi przeglądać internetu) oraz stary laptop, w którym bezproblemowo śmiga net.

Resetowałem już i router, ale nic to nie pomogło. Próbowałem dezaktywować którąś ze swoich kart sieciowych (i tak zawsze łączyły się obie i w niczym to nie przeszkadzało) i nic. Zmieniałem też szyfrowanie sieci z WPA2 na WEP i pupa blada.. Czyściłem przeglądarki ze zbędnych śmieci, odinstalowałem wszystkie i zainstalowałem ponownie i nadal to samo..

DHCP mam włączone na obu kartach, IPv6 i IPv4 są ustawione na automatyczne pobieranie IP i DNS.

Próbowałem zmieniać ręcznie DNSy na zewnętrzne, ale nic to nie dało.

Gdy włączam diagnozowanie połączenia z kart sieciowych wyświetla się komunikat, że nie może połączyć się z serwerem DNS, nieważne jaki bym wpisał.

Wpisywanie adresów IP stron też nie pomaga.

Sprawdzałem pingi kilku adresów i wszystkie pakiety zostały odebrane bezproblemowo..

BTW. Od mniej więcej tygodnia przy każdym uruchomieniu systemu pojawia mi się na dzień dobry okienko z informacją, że wystąpił błąd (czy coś takiego) z plikiem csrss.exe i dalej: "Sprawdź, czy plik faktycznie istnieje w tym komputerze i czy w rejestrze widnieje odwołanie do niego."

Czy to nie ma związku z brakiem neta, bo to praktycznie w tym samym czasie się stało - neta też nie mam od około tygodnia..?

Wiem, że csrss to rozwinięcie od Client Server coś tam.... może mieć to coś z tym wspólnego? Chociaż może i nie, bo wyczytałem, że to plik obsługujący komendy graficzne.. Rozszerzenie nazwy mnie zmyliło.

PS. Proszę o proste wytłumaczenie, co i jak, krok po kroku

PS 2. Przepraszam za dosyć chaotyczne wymienianie objawów, pisałem co mi aktualnie przychodziło do głowy.

Setup:

Vista Home Premium 32bit

router D-Link DI-524

th_20187_screen07_122_459lo.jpg

Microsoft Windows [Wersja 6.0.6002]

Copyright (c) 2006 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.


C:\Users\Gaduipconfig /all


Konfiguracja IP systemu Windows


   Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Kijewo

   Sufiks podstawowej domeny DNS . . :

   Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy

   Routing IP włączony . . . . . . . : Nie

   Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

   Lista przeszukiwania sufiksów DNS : chello.pl


Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej 4:


   Sufiks DNS konkretnego połączenia : chello.pl

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Edimax nLite Wireless USB Adapter

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1F-1F-BF-55-F5

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

   Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::d945:d3fb:3f4c:c41e%26(Preferowane)


   Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.195(Preferowane)

   Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0

   Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 19 lutego 2011 13:02:24

   Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 26 lutego 2011 13:02:24

   Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1

   Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1

   Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 402661151

   Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-10-22-26-4D-00-1E-8C-6D-BA-94


   Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 62.179.1.63

                                       192.168.0.1

   NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony


Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:


   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

   Sufiks DNS konkretnego połączenia : chello.pl

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : USB Wireless 802.11 b/g Adaptor

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-16-44-72-5F-F2

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak


Karta Ethernet Połączenie lokalne:


   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce Networking Controller

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1E-8C-6D-BA-94

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak


Karta tunelowa Połączenie lokalne* 6:


   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 02-00-54-55-4E-01

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

   Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2001:0:5ef5:79fd:3cb8:2e64:3f57:ff3c(Pref

erowane)

   Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::3cb8:2e64:3f57:ff3c%11(Preferowane)


   Brama domyślna. . . . . . . . . . : ::

   NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony


Karta tunelowa Połączenie lokalne*:


   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.{416986B1-E398-4FD4-B17E-21C69F235

3BB}

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak


Karta tunelowa Połączenie lokalne* 16:


   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

   Sufiks DNS konkretnego połączenia : chello.pl

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.chello.pl

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak


Karta tunelowa Połączenie lokalne* 12:


   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.{19971FCD-3254-4F97-8E25-9FE7D1926

941}

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak


C:\Users\Gadu

(pysiu) #2

A w routerze masz wpisane DNS TP 194.204.159.1

194.204.152.34 możesz spróbować je wpisać i w właściwościach karty sieciowej


(Gadu84) #3

To też nie działa.. DNS chello (bo net z UPC) też nie..

W programie dołączonym do karty sieciowej Edimax nLite Wireless USB połączenie wygląda tak:

th_07137_screen08_122_79lo.jpg

Nie wiem czy adresy są poprawne, no i ten przesył.. Wysyłanie/pobieranie..:confused:

Ponowne skanowanie kompa nic nie pomogło.. A jak zmienić ustawienia routera? Centrum sieci i udostępniania - Komputery i urządzenia - i tam mam router i komputer.. Wchodzę we właściwości routera, a tam tylko zakładka Usługi i pusto.. Mam tam coś dodać? Co wpisać?


(Spagnoletto) #4

Można podejrzewać DNS o problem. Jak możesz to spróbuj zalogować się do router i sprawdzić czy wszystko tam dobrze ustawione...

P.S Zmień rodzaj szyfrowania połączenia wi-fi na AES bo TKIP można bardzo szybko złamać...