Sieć komórkowa i dzielenie łącza

Witam.

Za niedługo prawdopodobnie wyjeżdżam za granicę do rodziny.

Tam gdzie jadę, jest internet z sieci komórkowej (“3”, jeśli to kogoś interesuje).

Aby się podłączyć do sieci trzeba podłączyć do komputera specjalny modem, zainstalować program na kompie, i wtedy można się łączyć.

Czyli podobnie jak u nas. Jest to chyba coś z tego rodzaju, że niby wszędzie można się połączyć. Ale jeszcze nie wiem na 100%.

Moje pytanie to, czy będę mógł się połączyć bez konieczności instalowania tych całych programów i podłączania tego modemiku?

Jest jakaś możliwość przekierowania połączenia na mój komputer?

Dodam jeszcze, że będę prawdopodobnie ogólnie 3 komputery, z czego 1 “tamtejszy” już z zainstalowanymi programami.

Jednak na pozostałych 2 nie będzie nic. I chciałbym się po prostu dowiedzieć, czy będzie możliwość korzystania z internetu na 3 komputerach jednocześnie?

Oczywiście bez konieczności kupowania routera. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości to trudno.

Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam.

Bez kupowania routera nie podzielisz łącza i nie będzie możliwości podłączenia kilku komputerów.

Owszem jest to możliwe. Ale ten komputer na którym jest wszystko zainstalowane itd. musi mieć 2 karty sieciowe, na obu włączasz udostępnianie połączenia internetowego.