Witam mam do was koledzy kilka pytań odnośnie sieci komputerowej, planuje w niedługim czasie remont pokoju i chciał bym was dopytać prosić o rady co i jak zrobić jakim sprzętem itp
mianowicie tak jak wspomniałem wyżej chce zrobić własna siec w pokoju mam doprowadzony kabel od głównego routera i w pokoju żeby nie szamotać się w kablach chciałbym zrobić takie coś żeby zrobić 3gniazdka pod internet rj45 i teraz nie wiem jak to zrobić odnośnie łączenia kabli czy użyć jakiegoś switch-a czy może jakieś szybko złączki chodzi mi głownie o trójniki i doprowadzenie neta do tych 3 gniazd dodam jeszcze tyle ze wszystko chce dać pod płytę kartonowo-gipsowa żeby kable mi się nie polatały po pokoju i tak samo chce zrobić z kablami do tv i audio czy ktoś z was już to przerabiał proszę o podpowiedzi co i jak może jakieś fotki tez będą mile widziane ???
chciałbym takie rozwiązanie dać żeby za 2miesiace nie rozkopywać płyt dlatego ze coś może ulec awarii a trójniki chyba są najmniej awaryjne ? nie wiem co mam zrobić z tym fantem i jak podłączyć taki switch do prądu żeby nie trzeba było potem wymieniać zasilaczy czy np samego switch
może są jeszcze jakieś inne rozwiązania tego tematu?
A nie zastanowiło cię, że takie urządzenie jak switch nie miało by racji bytu, gdyby wystarczyło równolegle połączyć kabelki?
Są dwa rozwiązania
Kupujesz duży switch 16,24 czy nawet 48 portów, i ciągniesz z niego kable do gniazd rozmieszczonych w domu. (jedno urządzenie - jedna potencjalna awaria)
Kupujesz małe switche gdzie potrzeba (więcej urządzeń, większa szansa że któreś z nich ulegnie awarii, dodatkowe kable zasilające itd).
Chcesz zrobić 3 gniazda, czyli będą trzy urządzenia. Albo tak jak masz wyżej napisane, że dasz switch 4 portowy i wepniesz sobie 3 maszyny + 1 port na dostęp do internetu. Inne rozwiązanie jest takie, że dajesz router wifi zaraz za modemem do internetu. Do komputerów kupujesz karty wi-fi i konfigurujesz bezprzewodowo. W tym przypadku zawsze możesz dołączyć więcej urządzeń bez użycia kabli (telefony, konsole i itp.) W przypadku kablowego rozwiązania zawsze będziesz ograniczony ilością portów w switchu / routerze. Oczywiście możesz kupić urządzenie z większą ilością portów = większy koszt. Rozwiązanie z trójnikami sieciowymi raczej niepewne.
nie w pokoju będą tylko jedno uradzenie ale mam żonę i ona lubi przesuwać biurko w kąty i na 3 kąty chciał bym zastosować gniazda żeby nie robić syfu z kablami o to tylko pytam jeden pc stacjonarny jak by chciała znowu przemieścić jeden pc stacjonarny to będę miał gniazdo do którego się wepnę