Posiadam 2 komputery, stacjonarnego pod Windows XP SP3 który jest podpięty pod router Tp-Link TD-W8960N wifi aDSL kablem ethernet (Neostrada) oraz laptopa pod Windows 7 32 bit Ultimate.(laptop ma neta poprzez wifi). Problem polega na tym, że od 2 dni jak udostępnię jakiś katalog na stacjonarnym, to jest on widoczny na laptopie ale nie mam do niego dostępu, wywala błąd nie masz odpowiednich uprawnień do przeglądania tego katalogu. Jednak jak udostępnię coś na laptopie to mam dostęp do danego katalogu na stacjonarnym. O co może chodzić? Dodam że wcześniej wszystko było ok i udostępnianie plików w obie strony działało bez problemu.
Oczywiście. Wchodzisz do exploratora. Menu Narzędzia\Opcje folderów\Widok. Odznacz “Użyj prostego udostępniania plików (zalecane)”.
Teraz odpal właściwości folderu, któremu chcesz zmienić uprawnienia udostępnienia (te z ręką pod folderem). Na karcie udostępnienia będzie przycisk “Uprawnienia”. Kliknij na to i w nowo otwartym oknie dla wszystkich grup i użytkowników daj “Pełna kontrola”. Po zaakceptowaniu powinno wszystko ładnie śmigać.
Zrobiłem według wskazówki i nadal jest to samo. Podam cały komunikat co mi się wyświetla. Cytat:
“Dokumenty nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera aby uzyskać uprawnienia dostępu. Za mało pamięci serwera do przetworzenia tego polecenia.” Taki komunikat wywala mi na laptopie. Dodam że udostępniony katalog jest widoczny po LANie ale przy próbie wejścia wywala wyżej wymieniony komunikat.
Wcześniej nic nei musiałem ustawiać, żadnych praw dostępu, poprostu prawoklik na folder udostępnij i działało.