Sieć Lan - Wifi. Mała prędkość. 2 różne systemy

Witam. Posiadam sieć Wifi w domu. Router to: Linksys WAG200G - EU. Kopiuję kilka plików o wadze około 30GB z 1 komputera do 2. Komputer z którego kopiuję ma zainstalowanego Windowsa XP i jest tam karta sieciowa również linksysa. Jest oddalony od routera około 7m i jest w drugim pokoju. Przy otwartych drzwiach sygnał teoretycznie nie musi przechodzić przez ściany. W informacjach sieciowych jakość sygnało jest napisana bardzo dobra a prędkość szacowana jest w przedziale 36Mb/s - 48Mb/s. Pliki kopiuję do laptopa na którym mam windows vista home premium. Jest to laptop dell xps1530 z kartą sieciową intela. Jakość znakomita. Szacowana prędkość 53Mb/s. Laptop jest oddalony od routera 10-15 cm. Nawet podłączyłem go kablem do routera (oczywiście nie w trakcie kopiowania ale między jednym a drugim kopiowaniem.) i laptop wykrył połączenie lokalne. Prędkość kopiowania mam średnią 750KB/s co daje około 6Mb/s. Wydaje mi się to trochę mało. Teoretycznie powinno być w najgorszym wypadku 36Mb/s, a mam prędkośc 6 razy mniejszą. Ponieważ kopiuję dosyć duże pliki 25-30GB potrzebuję duzej prędkości, a tak to kopiuje się 10h około 25GB. Gdzie zatraca się ta prędkość?? Czy jest to z winy visty czy z winy 2 różnych systemów. Czy moze predkosc jest dobra a ja zle po prostu coś obliczam?? Czy da się jakoś zwiększyć prędkość? Dodam że oba kompy są nowe. Lapa mam parę dni a stacjonarny ma niecały miesiąc. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Wi-Fi i Wi-Fi to raczej wyciągnięsz takie prędkości jakie teraz masz.

Tylko kablami takie pliki, nawet jak z jednego do drugiego kabel(bezpośrednio) lub pośrednio ale cała trasa w kablach to prędkość idzie ok. 6MegaBajtów=6x8=48Mbit ale to na kablu.

A jak wczoraj stałem także z laptopem obok nadajnika i reszta trasy kabel do drugiego kompa to wyciągalem co najwyżej 600KB/s-czyli coś blisko 6Mbit.

Przy takich plikach to tylko kablami, albo cross(między dwoma komputerami) lub pośrednio przez router, kupić kabel z 1m i drugi do stacjonarnego i na czas podpinasz i ciągnięsz i przesyłasz, inaczej to raczej malo efektowne.

Poprostu to co piszą w połączeniach i właściwościach karty to jedna wielka ściema.

Nie jest to zależne od systemów itp. poprostu to są realia :slight_smile: Choć czasami u niektórych jakoś idzie ta prędkość faktycznie lepsza :stuck_out_tongue:

Ja darłem po kablu i Wi-Fi na 150m(yaga 16 skierowana bokiem) z kumplem 3MB-16Mbit a jak to możliwe :slight_smile: A teraz na podobnym linku ale lepszy zasięg wyciągamy w porywach 1.2MB/s

Bolo92 , za dużo zakłóceń 150m i yaga 16dB? Straszne. Zakłócasz i Ciebie zakłócają na kilku kilometrach. A wiesz, że podłączając silną antenę do silnej karty sieciowej, łatwo można przekroczyć normy obowiązujące w przepisach prawnych?

Kolnid , to co ty odczułeś, te 750KB/s jest OK. Nie miałeś sygnału idealnego. Jest jeszcze drugi bardzo ważny parametr, a mianowicie stosunek sygnału do szumu. Im więcej śmieci i przeszkód, tym więcej dwa urządzenia wifi muszą powtarzać transmisji pakietów. Niestety tak, to już jest z wifi, brak kabla jest jego zaletą, ale i wadą. Musi zostać przesłana duża ilość informacji kontrolnych i powtórzeń, aby do Ciebie dotarły dane w całości.

Podłączyłem do laptopa kabel i prędkość o niebo wzrosła do 2,7MB/s. Czy jest różnica w prędkości gdybym podlaczyl kabel do komputera wysylajacego a odbierający laczylby sie przez wifi?? (Obecnie mam na odwrót)

Rozumiem, że jeden komputer na stałe jest podłączony kablem, a drugi przez WIFI. Może być różnica w prędkości. Wszystko zależy od jakości i czułości zainstalowanych kart wifi, jak i rodzajów podłączonych do nich anten.

Myslalem zeby to napisac ale myslalem ze zrozumiecie o co mi chodzi. Zakladajac ze caly sprzet i system jest w komputerach identyczny. Czy lepiej jest miec wifi na wysylajacym dane komputerze czy odbierajacym?? Jest jakas roznica czy jest to obojetne i nie zalezy od tego??

Nie ma różnicy, który jest wysyłający, a który odbierający. Ważne są tylko karty i ich anteny. Możesz sobie wypróbować, który zestaw daje lepsze połączenie, wykorzystując do tego odpowiedni program, np. Network Stumbler. Sprawdzasz dwie dane Signal (sygnał) i SNR.