Sieć mesh na UniFi - pomoc w konfiguracji 3xUAP-AC

Cześć.

Sądziłem, że pójdzie łatwo, ale to istna droga przez mękę.
Domek 3-kondygnacyjny, na każdej kondygnacji AP Ubiquiti (2x UAP-AC-Lite i 1x UAP-AC-Pro). Wszystkie AP są podłączone do switcha POE Ubiquiti, a switch podpięty pod router Orange’a. Każdy AP ma więc na skrętce oprócz zasilania także internet.

Zastana sytuacja - dwa AP były przez kogoś skonfigurowane, ale nie zostawił do nich danych dostępu. I to działało - urządzenia przełączały się między AP w ramach jednego SSID.
Dokupiliśmy trzeci AP aby na trzeciej kondygnacji (piwnica) było w końcu WiFi.
Zainstalowaliśmy na smartfonie aplikację UniFi, zresetowaliśmy wszystkie AP i… jedyne co udaje się zrobić to konfiguracja każdego z nich jako oddzielny AP i to tylko po wybraniu ręcznej konfiguracji. Nie daje się uruchomić jakikolwiek kreator, z automatu nie znajduje żadnych urządzeń, dopiero jak się kliknie na Can’t find device to można po sczytaniu kodu QR z urządzenia skonfigurować je jako pojedynczy AP.

Po kilku godzinach wertowania w te i wew te, mamy dosyć. Nie mamy pomysłu jak inaczej niż przez smartfona to poustawiać, ściągnięty i zainstalowany program UniFi OS Server 4.3.6 for windows (x64) nie uruchamia się na windows 8.1 (komunikat: nie można uruchomić w tej wersji windows)

Bardzo proszę, jak krok po kroku stworzyć sieć wifi z tych trzech UAPów?

Musisz to zainstalować, aby skonfigurować urządzenia.

1 polubienie

Hmm, przyszło mi do głowy, że możesz użyć czegoś takiego. Nie wiem tylko, czy można tego używać po prostu jako switcha z kontrolerem sieci UniFi (a nie jako routera):

Może uruchom z pendrive linuxa, wgraj to i skonfiguruj.

:open_mouth: Ubiquiti?? Drożyzna, serwery Cloud’y i inne rzeczy? :open_mouth: Szkoda gadać. @Saphrii Nic dziwnego, że masz dość.

Ja u siebie w domu mam Tenda Nova. Konfiguracja przez aplikację Tenda, 10-15 minut i działa.

Ty masz Ubiquiti, więc mówimy o tym. Wersji webowej konfiguratora nie ma? Wpisz:

192.168.0.1 lub 192.168.1.1

nie można uruchomić w tej wersji windows

@Saphrii Masz 64-bit system, czy 32-bit system? Pobierz program odp. do architektury.

Zapomniałem zakończyć temat, spieszę z wiadomością - ostatecznie udało się :slight_smile:

UniFi OS Server nie udało się zainstalować na W8.1. ale na komputerze z Windows 10 instalacja poszła bez problemu. Dopiero w programie na komputer można było się zalogować na kiedyś utworzone konto UniFi i o dziwo po tym zabiegu zaczęła działać także aplikacja na smartfonie, na której wcześniej nie szło zrobić nic więcej, jak ręcznie pododawać pojedyncze AP. Czyli apka bubel, bez komputera ani rusz.

Po zainstalowaniu UniFi OS Server konfiguracja mesh przebiegła bezproblemowo i w kilka minut wszystko zaczęło działać.

Co, żeby jakiś serwer instalowac, by wifi ustawić? Szkoda słów.

Nie moje klocki, ja tam tylko próbowałem pomóc :slight_smile: