Sieć mesh na UniFi - pomoc w konfiguracji 3xUAP-AC

Cześć.

Sądziłem, że pójdzie łatwo, ale to istna droga przez mękę.
Domek 3-kondygnacyjny, na każdej kondygnacji AP Ubiquiti (2x UAP-AC-Lite i 1x UAP-AC-Pro). Wszystkie AP są podłączone do switcha POE Ubiquiti, a switch podpięty pod router Orange’a. Każdy AP ma więc na skrętce oprócz zasilania także internet.

Zastana sytuacja - dwa AP były przez kogoś skonfigurowane, ale nie zostawił do nich danych dostępu. I to działało - urządzenia przełączały się między AP w ramach jednego SSID.
Dokupiliśmy trzeci AP aby na trzeciej kondygnacji (piwnica) było w końcu WiFi.
Zainstalowaliśmy na smartfonie aplikację UniFi, zresetowaliśmy wszystkie AP i… jedyne co udaje się zrobić to konfiguracja każdego z nich jako oddzielny AP i to tylko po wybraniu ręcznej konfiguracji. Nie daje się uruchomić jakikolwiek kreator, z automatu nie znajduje żadnych urządzeń, dopiero jak się kliknie na Can’t find device to można po sczytaniu kodu QR z urządzenia skonfigurować je jako pojedynczy AP.

Po kilku godzinach wertowania w te i wew te, mamy dosyć. Nie mamy pomysłu jak inaczej niż przez smartfona to poustawiać, ściągnięty i zainstalowany program UniFi OS Server 4.3.6 for windows (x64) nie uruchamia się na windows 8.1 (komunikat: nie można uruchomić w tej wersji windows)

Bardzo proszę, jak krok po kroku stworzyć sieć wifi z tych trzech UAPów?

Musisz to zainstalować, aby skonfigurować urządzenia.

Hmm, przyszło mi do głowy, że możesz użyć czegoś takiego. Nie wiem tylko, czy można tego używać po prostu jako switcha z kontrolerem sieci UniFi (a nie jako routera):

Może uruchom z pendrive linuxa, wgraj to i skonfiguruj.

:open_mouth: Ubiquiti?? Drożyzna, serwery Cloud’y i inne rzeczy? :open_mouth: Szkoda gadać. @Saphrii Nic dziwnego, że masz dość.

Ja u siebie w domu mam Tenda Nova. Konfiguracja przez aplikację Tenda, 10-15 minut i działa.

Ty masz Ubiquiti, więc mówimy o tym. Wersji webowej konfiguratora nie ma? Wpisz:

192.168.0.1 lub 192.168.1.1

nie można uruchomić w tej wersji windows

@Saphrii Masz 64-bit system, czy 32-bit system? Pobierz program odp. do architektury.