Siec na neostradzie - problem :(

Witam wszystkich:) Utworzylem siec na neostradzie, wszystko bylo w porzadku gdyby jeszcze na wszystkich komputerach w sieci bylaby mozliwosc przegladania stron. gry online, czy komunikatory dzialaja bez problemu w calej sieci. Dzwonilem na infolinie techniczna i tam uzyskalem serwery dns, jednakze podanie ich nic nie zmienilo. konfiguracja sieci wyglada nastepujaco: udostepniam polaczenie poprzez karte sieciowa - adres ip 192.168.0.1, maska - 255.255.255.0, bramki brak, servery dns- 194.204.159.1 (glowny), 194.204.152.34 (alternatywny), komputer podlaczony przez switch’a posiada konfiguracje: ip - 192.168.0.2, maska - 255.255.255.0, bramka - 192.168.0.1, serwery dns jak wyzej. prosze o wszelka pomoc, jesli byl juz wczesniej taki problem poruszany na forum to z gory przepraszam. pozdrawiam

U mnie jest tak,z tym że ja mam router,i dzielne neo na dwa kompy;

IP; 10.0.0 **

Maska;255.255.255.0

Brama; 10.0.0.2 [brama oznacza adres routera]

server DNS;10.0.0.2

Drugi kom;

IP;10.0.0.*5

Maska;jak na kompie NR1

Brama; jak na kompie NR1

DNS;jak na kompie nr1

wiec w twoim wypadku prawie ze identycznie powinno być

Komp 1;

IP;192.168.0.1

Maska;255.255.255.0

Brama 192.168.0.1

DNS; 192.168.0.1

Grupę roboczą daj jeszcze tę samą (nie jestem pewien czy to konieczne).

A jakie systemy?

A sieć lokalna w ogóle działa? Ustawienia wyglądają na prawidłowe. Jakiś Firewallik (zapora) nie blokuje? kabelki sprawne?

Oba komputery się pingują?

Z drugiego idzie ping w świat na adres IP i adres www ???

Kabelki dzialaja, pingi sa, siec lokalna dziala, tylko strony nie chca sie otwierac, ale przykladowo google sie otwiera bez zadnego problemu. systemy to windows’y xp, firewall nie blokuje, bo wszystko jak pisalem wyzej dziala poza przegladaniem stron :frowning: znajac zycie to pewnie jakis maly problem, ale jednak daje znac o sobie;|

Sprawdź jakieś inne DNSy może akurat te mają problemy…

nie wiem czy to rozwiaze sprawe, dodam, ze u na komputerzerze - serwerze wszystko jest oki, tylko wlasnie w sieci sa takie problemy:(;nie wiem czy podanie jakichkolwiek innych DNSow rozwiaze problem, moze ktos podac mi jakies inne DNSy? bylbym wdzieczny za pomoc:)

Na serwerze ustaw żeby pobierał DNS automatycznie, na kliencie-podstawowy DNS-192.168.0.1, alternatywny-194.204.159.1. Brama-192.168.0.1.

dalej to samo :(, przez przypadek zamienilem kolejnosc serwerow DNS na kliencie, ale to nie ma chyba wiekszego znaczenia, zamieszczam obrazki z konfiguracja klienta i serwera, wlasnie co do serwera mam pytanie, jakie tu ustawic DNS-y, o ile wogole trzeba je ustawiac ;/

Złączono Posta : 14.09.2005 (Sro) 15:04

poszedlem po rozum do glowy i przeinstalowalem karty sieciowe na serwerze i dwoch stacjach roboczych i wszystko gra:), prawdopodobnie cos sie przy instalacji pokrzaczylo;/. dziekuje za udzielona pomoc:) pozdrawiam