Sieć+net działa na duplex=10 a na =100 nie. Szukam winnego


(Gigantepl) #1

Witam

Mam taki problem - mój kabel sieciowy (8 żyłowy) ma długość przekraczającą 100 metrów (prawdopodobnie). Jest łączony w 2 miejscach poprzez złączki (coś na wzór: http://img13.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1535497412)

Aby działał internet musi być podłączony w następujący sposób:

internet > switch > komputer > switch > komputer docelowy

a chciałbym aby działał na zasadzie:

internet > switch > switch > komputer docelowy

Sytuacja niby prosta – ale niestety taka nie jest. Internet działa tylko przy opcji 1 pod warunkiem iż na komputerze (który chce wyeliminować jak w 2gim schemacie) mam ustawione odbieranie sygnału z prędkością 10 Mbit/s (duplex 10). Do switcha przekazuje sygnał poprzez 2gą kartę sieciowa.

Przy 1-wszym schemacie ustawionym na 100 Mbit/s (lub automatyczny) jedna z kart sieciowych tak jakby nie widziała tego, iż jest podłączony kabel a druga daje tylko sygnał ze widzi ze cos jest podlaczone ale nic poza tym (miga).

Przy schemacie 2gim pingi są mocno „poszarpane” czyli zazwyczaj nie dociera do mnie 100% z wysłanych pakietow (sprawdzałem poprzez: ping wp.pl jak i: ping 1922.168.1.1 – w obu przypadkach sytuacja jest identyczna). Odbieram te pingi z pelnym duplexem = 100. Przy tej opcji strony się nie ładują (lub bardzo sporadycznie z dlugim okresem wczytywania). Opcja ta została przetestowana na 3 różnych switchach.

Na koniec dodam ze przez prawie rok wszystko dzialalo OK do momentu przejscia na szybsza neostrade (wczesciej 2 teraz 6). I od wielu lat od czasu do czasu trzeba restartowac switch (ten obok internetu) ponieważ się przycinal i nie było dostepu do neta.

Z duplexem 10 internet hula az milo...

Pytania:

  1. Gdzie może leżeć błąd.

  2. Czy są switche z opcja ustawienia duplexu na 10?

  3. Czy można w inny sposob ustawic switch na odbieranie sygnalu = 10 duplex

  4. Jakies pomysly na rozwiazanie tego problemu? Od czego rozpoczać


(Hnt) #2

Duplex może pełny lub tzw 'półduplex'. 10/100 to prędkości mierzone w Mbit/s.

A teraz do rzeczy. Piszesz, że połączenie z siecią Internet masz dzięki Neostradzie. Czyli mamy NET <> modem ADSL <> komputer <> switch <> komputer ?

Wydaje mi się, że mylisz pojęcia, przez co przekaz się drastycznie zmienia :slight_smile:

Więc podsumowując:

Czy przypadkiem nie jest tak, że jeden komputer ma dostęp do internetu poprzez modem Neostrady i udostępnia go kartą sieciową drugiemu komputerowi? Czy między dwoma PCtami jest jakieś urządzenie? (napisałeś switch, ale upewnij się proszę).

I jeszcze jedno pytanie: Czy komputer bliżej sieci Internet podłączony jest do modemu kablem ethernetowym (RJ45) czy poprzez USB?

Pozdrawiam!


(Gigantepl) #3

Prawde mowiac glowy nie dam czy pod modem ADSL jest podlaczony komputer czy leci bezposrednio do switcha...

Podobnie ma sie sprawa z RJ45 i USB (ta inftastruktura leży u kogoś innego).

Nie wydaje mi sie aby to bylo istotne skoro od 1 switcha obok internetu uzywa kilka komputerow i te osoby nie maja problemu z netem ani z siecia (nie wykonuja zabaw jakie ja musze wykonywac z duplexami)

Wolal bym sie skupic na etapie:

internet > switch <------------> komputer > switch > komputer docelowy

Jesli jednak uwazasz to za rzecz istotna to jestem to w stanie sprawdzic


(Hnt) #4

OK, więc prawdopodobnie na brzegu jest router, dalej jest switch, do którego wpina się wiele maszyn, m. in. ta, która udostępnia łącze dalej?

Twój komputer jest na końcu? I ten 100m+ kabel, gdzie jest?

Powiem szczerze, że przy takiej długości kabla bardzo niedobrze, że są łączenia (na łączeniach mamy rozkręcony kabel, co wpływa na zakłócenia na takich odległościach). Jest dostęp do tych łączeń? Jeżeli miałbyś możliwość wpięcia się pośrodku z laptopem mógłbyś sprawdzić, czy tam 100Mbit działa bez zarzutu i czy w dwie strony.

Dalej. Komputer z obu stron ma różne podsieci czy skonfigurowany jest jako most? I czy oba urządzenia to switche, nie huby?


(Gigantepl) #5

Problem rozwiązałem poprzez postawienie dodatkowego switcha po środku tego długiego kabla.

Wszytko teraz chodzi dobrze na duplex=100.

Kabel (wedle rady) przetestowalem z netbooka na łączeniach kabla (fajnie wygląda dla osoby nie wiedzącej o co chodzi gostek z netbookiem na słupie, klepiący coś na klawiaturze - polecam :wink: ).

Do tego (o zgrozo) 2 z 8 kabli wychodzących z switcha kolo neo nie działały (sprawdzone testerem kabli).

Połaczenie "internet <-> ja" wygląda obecnie następująco:

internet <-> neostrada <-> switch (tuż przy neo) <-> switch (po środku długiego kabla) <-> switch (u mnie w domu) <-> moj komputer

Dziękuję za pomoc i rady.