Czyli wygląda na to, że nie działa switch w urządzeniu CISCO, albo oba kable sieciowe są uszkodzone. Jeśli to możliwe, podłącz jednego z laptopów do jakiegokolwiek innego łącza właśnie kablowo. Dosłownie wystarczy sprawdzić, czy po kablu laptop otrzyma adres IP - oczywiście najlepiej użyć do tego posiadanych przez Ciebie kabli. Jeśli połączenie nie dojdzie do skutku, to może oba kable są uszkodzone.
Podłączam laptopa kablowo i mimo że dioda na modemie świeci się na żółto, to nie mogę połączyć się z Internetem, bo sieć jest niezidentyfikowana, heh. Sprawdziłam na obu kablach, to samo. Może rzeczywiście oba zepsute czy co?
Dodam tylko, że jak podłączam stacjonarnego na kabel, to dioda ethernet się świeci na pomarańczowo.
Pierwsza i najważniejsza rzecz, to host nie może odnaleźć serwera DHCP, dlatego nie otrzymuje adresu IP, otrzymuje jedynie adres link-local przypisywany automatycznie przez system operacyjny. Skoro diody świecą się na pomarańczowo, to jest to problem w drugiej lub pierwszej warstwie modelu odniesienia ISO/OSI, tzn. albo filtrujesz na routerze MAC adresy, albo masz uszkodzony/niewłaściwy kabel, np. krosowany zamiast prostego i/lub uszkodzony router.
Okazało się, że w domu mam jeszcze z sześć kabli, w tym jeden nowy, nie otwierany. Sprawdziłam go na lapku - sieć niezidentyfikowana. No szlag by to! : D
W każdym razie, dziękuję wam za odpowiedzi i pomoc, jutro facet od UPC ma wpaść, mam nadzieję, że to wyjdzie z modemem…
mam podobny problem. Udostępniam z lapka, który łączy się z routera przez wfi, na stacjonarny i sieć niezydenfityiakowana. Dwa dni temu działało, nikt nie ruszał komputera jedyne co to był wyłączony. Ktoś pomoże jak rozwiać problem? Nie znam się za bardzo, potrzebuje na stacjonarnym neta. Rozwiązywanie problemów wykryło : kata sieciowa Erhernet nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP. Co musze zrobić żeby działało ?