potrzebuję pomocy. Nie wiem dlaczego tak się stało, ale nie mogę się połączyć z internetem kablowym. Jak w tytule - pokazuje mi sieć niezidentyfikowana. Sprawdziłam kable - na drugim również nie działa. Sprawdziłam przez kabel na innych laptopach - nie działa. Mam nowego lapka z windows 8, na nim pojawia się to samo. Mi zależy, aby działał mi internet kablowy na stacjonarnym (ma win 7), a dwa dni temu działał. A, sprawdziłam tę sytuację na dwóch oddzielnych kablach. Wyjechałam i nagle pojawia się ten problem.
Nie pokazuje problemów z kartą sieciową, nic nie wyskakuje. Wszystko jest ustawione na wyszukiwanie automatyczne i najwyraźniej nie daje rady… Przejechałam się do UPC, mówią że to nie jest ich wina, a mogą wysłać technika w ten poniedziałek, heh. Bardzo was bym prosiła o pomoc.
Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.
J:\Users\Ola>ipconfig/all
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Komputer-Oli
Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Kontroler sieci NVIDIA nForce
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-24-1D-65-5E-7D
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::4122:b656:406d:a632%10(Preferowan
Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.166.50(Preferowane)
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 234890269
Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-18-43-DE-49-00-24-1D-65-5E-
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony
Karta tunelowa isatap.{5CF4ABC6-35F9-4F47-BB0C-FDA08EBB66ED}:
Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Karta tunelowa Połączenie lokalne*:
Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Wifi IP jest inne, u mnie teraz siedzi to: 192.168.1.9, a na lapku (wifi) 192.168.1.10. Nadal na stacjonarnym nie ma Internetu. Ale skoro mówisz, że w instrukcji domyślne powinno być 192.168.0.X, to trzeba zmienić? Próbowałam zrobić 192.168.1.9, ale wtedy brama się nie zgadza.
Ok, to tak: dioda ethernet świeci się na pomarańczowo (:/). Po wymianie kabla na inny - świeci się na pomarańczowo. Porty sprawdzone, to samo. Reset modemu nic nie dał. Podłączyłam kablem lapka, dioda świeci się na żółto, czyli prawidłowo, jednakże nie działa internet i pojawia się ten sam problem, czyli sieć niezidentyfikowana. Może to wina lapka, który jest nowy i nie miał jakiejś konfiguracji i nigdy nie był podłączany na kabel.
Po kliknięciu ipconfig/renew pojawiło się to: “Wystąpił błąd podczas odnawiania interfejsu Połączenie Lokalne: nie można skontaktować się z serwerem DHCP. Upłynął limit czasu żądania. Wystąpił błąd podczas zwalniania interfejsu Loopback Pseudo-Interface 1. Nie można odnaleźć określonego pliku”.
Wyłączyłam je i zresetowałam modem. Nic : < Nie wiem co mogło pójść nie tak, skoro trzy dni temu wszystko działało, a mam zapewnione, że nikt mi nie grzebał w komputerze, heh. No nic, pewnie będę musiała zapłacić za pomoc techniczną UPC.
Jednak dziękuję bardzo za pomoc, naprawdę jestem wdzięczna.