Sieć w domu

Mam w domu 3 kompy 1 mój (Stacjonarny) 1 mojego Taty(Stacjonarny) i Mojej siostry (Laptop). Chodzi o to, że mój Tata ma neta Neostradę i chcemy żeby z niej można było korzystać na tych 3-ech kompach (sieć). 2 Pytania: Czy trzeba będzie płacić abonament za trzy czy za jeden?

I jakie karty sieciowe trzeba kupić? wiem że do laptopa pod USB

nie będziesz płacił dodatkowego abonamentu.

Kup router bezprzewodowy z modemem ADSL.

dwa komputery stacjonarne podłączysz do routera kablem, laptopem podłączysz się bezprzewodowo.

Jakie karty, w kompach stacjonarnych? zwykłe karty sieciowe, większość nowych komputerów ma je już zintegrowane z płytą główną. Do laptopa kartę bezprzewodową. Większość laptopów już ma kartę bezprzewodową na miniPCI, jeśli nie masz , to kup albo na USB, albo na pcmcia.

oczywiście laptopa możesz podłączyć również kablem, wtedy wystarczy, że kupisz router z modemem adsl (bez dostępu bezprzewodowego). Zwykłą kartę sieciową w laptopie na pewno masz.

A koniecznie router Czy nie można By kupić 2 kart sieciowych i 1 pod usb i połączyć kablami?

pwxv01 możesz wykorzystać za router komputer ojca, z tym, że aby mieć internet na pozostałych komputerach komputer ojca musi pracować. wtedy kupujesz wyłącznie switch/hub za jakieś 30 zł i łączysz do niego wszystkie komputery kablem sieciowym. Na komputerze ojca konfigurujesz udostępnianie internetu.

słyszałem że router musi bez systemu operacyjnego

nie widzę związku już pomijając stylistykę ale może źle zrozumiałem.

Wszystko ładnie opisał Ci grzegorzch

A co ci do tego i tak nie odpowiedziałeś na pytania to jeszcze krytykujesz

Jakoś nie widzę tutaj słów krytyki, a czytać na forum może każdy.

Polecam zakup kabla: http://www.tburke.net/fun_stuff/picture … killer.htm

Napewno zakończy wszelkie kłopoty z siecią :wink:

hmm jeśli masz na myśli router, jako komputer, to komputer bez systemu operacyjnego jest tylko kupą złomu.

Router sprzętowy też ma system operacyjny, który nim steruje. w tym przypadku oprogramowanie to nazywa się firmware.

nie bardzo rozumiem, co miałeś na myśli, jeśli chcesz uzyskać bardziej szczegółową odpowiedź na powyższe stwierdzenie, to je rozwiń.

Te 3 kompy mają win xp pro

pwxv01 , zrób tak jak napisał Ci grzegorzch , to co Ci zaproponował jest bardzo wygodnym rozwiązaniem.