Mam w domu 3 kompy 1 mój (Stacjonarny) 1 mojego Taty(Stacjonarny) i Mojej siostry (Laptop). Chodzi o to, że mój Tata ma neta Neostradę i chcemy żeby z niej można było korzystać na tych 3-ech kompach (sieć). 2 Pytania: Czy trzeba będzie płacić abonament za trzy czy za jeden?
I jakie karty sieciowe trzeba kupić? wiem że do laptopa pod USB
dwa komputery stacjonarne podłączysz do routera kablem, laptopem podłączysz się bezprzewodowo.
Jakie karty, w kompach stacjonarnych? zwykłe karty sieciowe, większość nowych komputerów ma je już zintegrowane z płytą główną. Do laptopa kartę bezprzewodową. Większość laptopów już ma kartę bezprzewodową na miniPCI, jeśli nie masz , to kup albo na USB, albo na pcmcia.
oczywiście laptopa możesz podłączyć również kablem, wtedy wystarczy, że kupisz router z modemem adsl (bez dostępu bezprzewodowego). Zwykłą kartę sieciową w laptopie na pewno masz.
pwxv01 możesz wykorzystać za router komputer ojca, z tym, że aby mieć internet na pozostałych komputerach komputer ojca musi pracować. wtedy kupujesz wyłącznie switch/hub za jakieś 30 zł i łączysz do niego wszystkie komputery kablem sieciowym. Na komputerze ojca konfigurujesz udostępnianie internetu.