mam pewnie problem, z którym nie mogę sobie poradzić.
Od 1 miesiąca przeszedłem na Netię, wcześniej miałem Vectrę.
Od Vectry miałem włączoną sieć 5Ghz, a 2.4 wyłączoną.
Wszystko śmigało, urządzenia się łączyły itp.
Teraz gdy dostałem router od Netii, włączyłem również 5Ghz, a wyłączyłem 2.4.
Ku mojemu zdziwieniu coś nie chciało mi też sieci wyszukać na żadnym urządzeniu.
Kombinowałem z ustawieniami i udało się jakoś znaleźć sieć, więc się podłączyłem i było git.
Potem gdy próbowałem się znowu połączyć to znowu sieci nie było widać…
Czyli czasem mogę się połączyć, a czasem nie z jakiegoś powodu.
Czy ktoś wie o co może chodzić? Głównie na telefonach nie mogę znaleźć sieci.
Jedyne co do głowy mi przyszło to, że mode jest zły… ale pytanie czemu czasem udawało się z siecią połączyć.
Kurcze, to chyba jedyne rozwiązanie to właśnie podpiąć swój router
Ewentualnie pozostać na 2.4, no ale wiadomo tam gorzej z prędkością.
Próbowałem też włączyć “band steering” i przy włączonej jednocześnie 2.4 i 5 powinno przełączać między sieciami. Oczywiście jest taka sama nazwa i hasło.
I w sumie czasem połączy mnie automatycznie do 5, ale przeważnie łączy do 2.4.
Nie zawsze konfiguracja router jest przyczyną źle działającej sieci wifi. Najczęściej problem powodują przestarzałe lub nieskonfigurowane sterowniki karty sieciowej. Stabilność sieci łatwo sprawdzić, jeśli inne urządzenia np. telefon połączony z siecią 5GHz działa dobrze nie zrywa połączenia to problemów nie szukałbym na siłę w routerze. Aktualizację firmware routera warto przeprowadzić jeśli takowa jest dostępna ale należy postępować z tym ostrożnie by nie uszkodzić urządzenie wgrywające niezgodny soft. Firmware warto wgrać do routera gdy w opisie update są wymienione problemy ze stabilnością bezpieczeństwem urządzenia lub działaniem funkcji z których korzystamy. Jak soft rozwiązuje nieistotne dla Nas problemy update nie jest konieczny a decyzje o aktualizacji podejmuje sam użytkownik. Zacznij od aktualizacji sterowników do karty sieciowej WLAN.