Sieć wifi w domu

Cześć!

Mam kilka pytań dotyczących tworzenia sieci wifi. Generalnie sprawa wygląda tak:

-> łączę się z internetem poprzez takie urządzenie

motorola sbv5121e

• potrzebuję utworzyć sieć wifi w mieszkaniu, głównie chodzi mi o pokój w którym modem sie znajduje ale nie pogardze objęciem zasięgiem całego mieszkania oczywiście jeśli cena się za bardzo nie różni :wink:

• czego potrzebuje?

• osprzęt jakiejś konkretnej firmy?

• cena?

z góry dziękuję

Rozumiem że świadczysz usługi od providera typu: TP Neostrada lub Netia oferujących połączenie telefoniczne (ADSL).

W tym przypadku potrzebujesz router z modemem adsl.

TP-Link TD-W8901G Cena: 139,90zł

TP-Link TD-W8910G Cena: 149,90

Netgear DG834G Cena: 179,90

Są to routery do zastosowań domowych z łatwym planowaniem sieci.

Ceny podałem z Komputronik. Możesz poszukać jeszcze na Allegro.

Potrzebujesz router do tego. Mi ładnie z tym urządzeniem działa TP-Link TD-WR340G

wydaje mi się że kolega korzysta z kablówki,modem już ma więc wystarczy zwykły router bezprzewodowy(bez modemu,bez ADSL)

Mam podobną sieć i korzystam z Belkin G Wireless Router i jestem zadowolony,prosta instalacja i od roku działa bezproblemowo.

Na All…jest za 70zł.

a ja rozumiem, że kolega korzysta z połączenia kablem koncentrycznym - gruby sztywny przykręcany do modemu (powyższego urządzenia),

wtedy potrzebujesz routera z wejściem (port WAN) RJ45 - bo powyższe modele ADSL się tu nie nadadzą, więc żeby rozwiać wątpliwości - podaj dostawcę internetu.

o ■■■■■■■, określenie tego jak łącze się z internetem jest trudniejsze niż myślałem

do tego modemu podłączony jest internet, telefon i gniazdko anteny telewizyjnej, z modemu net idzie do zintegrowanej sieciówki i mniej więcej tak to działa

usługi świadczy firma multimedia, coś w rodzaju tp

z tego co wyczytałem na stronie za 5zł do miesięcznej faktury założą Ci bezprzewodowy router,przyjdą podłączą i problem z głowy ale 5zł razy ileśtam miesięcy…musisz sobie policzyć.Jeśli nie,to jak kolega wyżej pisał,kup router bezprz.z RJ45 i będzie działać.

więc nie potrzebujesz routera z modemem ADSL! !!

szukasz takiego który ma port WAN na RJ45 - na allegro często są opisanę jako “idealny do Aster, UPC…”,

ja od siebie polecę TP-LINK’a TL-WR740N - na allegro jest w dobrej cenie jak na standard N (co prawda 150Mbps)

okej

w takim razie dziękuję bardzo za pomoc

jak zwykle nieoceniona :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam