Sieć wlan, oparta na hubach czy na switchach?

Jak moge w w miare przystępny sposób dowiedzieć się czy moja sieć wlan jest oparta na hubach cz na switchach. Pozdro

Najprościej to zaglądnąć do skrzynki rozdzielczej 8)

albo zapytać administratora ? :stuck_out_tongue:

jeśli to jest w miarę duża sieć, to najprawdopodobniej oparta jest na switch’ach

Narazie nie mam kontaktu z adminem, a co do ilości jednostek to jest w niej około dwudziestu kilki kompów. Czyli nie ma innego sposobu na sprawdzenie rzeczonej sprawy ?

Ależ jest :slight_smile:

Możesz od kogoś w sieci kopiować duży plik, tak z 600 MB np. jakiś film.

Jeśli sieć jest na HUB-ach to zdecydownie spowolni działanie LAN dla pozostałych użytkowników. Jeśli jest na Switchach, nikt nie odczuje spowolnienia sieci, bo takowego nie będzie.

Dlaczego tak jest?

HUB dzieli pasmo na użytkowników, a w związku z tym, jeśli byś zabrał większą część pasma podczas kopiowania dużego pliku, każdy w sieci to odczuje. W sieciach LAN nie korzysta się już z HAB-ów.

HAB-y były popularne kilka lat temu, kiedy ceny switchy były zdecydowanie większe, a ruch w sieciach nie był mocno generowany.

Switch nie dzieli pasma na użytkownika, a co za tym idzie, każdy użytkownik ma przepustowść, jaką zapewnia pasmo w LAN-ie.

Switche po rpostu filtrują ruch w sieci, dzięki czemu pasmo jest lepiej wykorzystane.

Natomiast HUB-y nie filtrują sieci, generując ruch na wszystkie komputery podłączone do LAN.

:okulary:

Witam, jesli znasz Ip range swojej sieci mozesz ja przeskanowac programem Lan guard network security. Jesli uzbroisz sie w cierpliwosc powniwnes otrzymac informacje o wszystkich podlaczonych do sieci urzadzeniach. Oprogramowanie daje informacje o kazdym urzadzeniu w sieci podajac czy jest switchem, barykada routerem czy innym. Będzie rowniez skanowal komputery w sieci podajac rozne ciekawe infomacje.

Pozdrawiam