Witam. Mam pytanie. Czy można jakoś ustawić w telefonie, żeby nie przełączał mnie automatycznie pomiędzy sieciami 2 g, 3 g i LTE. chodzi mi tutaj, żebym miał włączoną tylko sieć LTE, ponieważ przełącza mnie ciągle na sieć 2G. Z góry dzięki. Posiadam telefon xiaomi redmi Note 8t
Dawniej w androidzie można było wymusić dany typ połączenia, nie wiem jak jest teraz, ale to nie ma większego sensu, bo telefon zrzuca łączność na niższy protokół tylko wtedy kiedy jest słaby sygnał, albo bts przeciążony. Jeśli sztucznie wymusisz wyższy protokół to najprawdopodobniej będziesz miał gorsze połączenie niż to które telefon ci wynegocjował.
Tutaj jest lekko inaczej, ponieważ raz przełącza mnie na 2 kreski LTE, a innym razem na 4 2g . Ale można sztucznie wymusić dany typ sieci?
No o tym właśnie piszę. Z każdym wyższym protokołem wzrasta częstotliwość fali radiowej i zmniejsza się jej propagacja. Czyli jest coraz gorszy zasięg na duże odległości. Telefon wykrywając ze masz słaby zasięg szuka najpierw innego bts o lepszym sygnale, a jak nie znajdzie to schodzi na wolniejszy protokół, bo ten ma większy zasięg.
Pisalem na wstępie ze taka opcja była w androidzie. Wejdź w ustawienia sieci i sprawdź…
Używaj VoLTE. Bez VoLTE telefon musi się przełączać na 2/3G żeby rozmowy działały.