Silniki renderujące w FF i IE - problem w IE


(lubicz) #1

Witam!

Mam system intranetowy w sieci lokalnej Windows postawiony na oprogramowaniu WebServ:

  • Apache 2.2.3,

  • PHP 5.1.5,

  • MySQL 4.0.26.

Środowisko Windows XP Prof:

Firefox 3.0.6

IE 7.0.5730.13

System ma aktualne poprawki.

Wszystko zbudowałem w oparciu o PHP+HTML+CSS+MySQL, wszystko raczej w prostej formie - tabele, treść i przyciski akcji, zero wodotrysków.

System chodzi poprawnie w przeglądarce FF, plugin HTML Validator zwraca 0 błędów, jest oczywiście kilka ostrzeżeń ale to raczej problemy mało istotne.

Natomiast w IE są problemy, tak wiem IE... zmień przeglądarkę na inną. Niestety w firmie takie rozwiązanie odpada.

Opis problemu w IE: W jednej z pozycji menu systemu wywołuję średnio duże zapytanie SQL na kilku ładnych tabelach. Wynik zwracany jest do pętli która tworzy wiersze tabeli gdzie jest dużo tekstu. I właśnie tutaj jest problem... IE czasem wyświetla wszystko poprawnie, a czasem nie znajduje strony, gdy nacisnę F5 (czasem raz czasem więcej razy) następuje cudowne odnalezienie strony. Nie znam dnia ani godziny kiedy IE nie znajdzie tej strony, istna loteria. Sytuacja zdarza się na localhost jak i z innych komputerów w sieci przy użyciu IE.

Powiem dodatkowo że Opera i Chrome nie mają problemów.

Dlaczego twierdzę że to może być wina silnika IE?

Zainstalowałem dodatek do FF - IE Tabs. Pozwala on uruchamiać w zakładkach FF strony przy użyciu silnika renderującego z IE. No i właśnie w takiej zakładce gdzie renderuje wszystko silnik IE też czasem nie znajduje strony - analogicznie jak w uruchomionym obok IE.

Rozwiązania typu sprawdź firewall i inne zabezpieczenia odpadają. Raczej zastanawiam się jaki kod może szkodzić w taki spósób fantastycznej aplikacji IE. A może to coś z przepełnianiem się stosu?

Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam Paweł.


(Hindol) #2

"a czasem nie znajduje strony," - czyli co? error 404? pusta strona? błąd jakiś inny?

czy pokaż źródło coś pokazuje?

czy stronka jest generowana dynamicznie (ajax, javascript) czy też raczej statycznie po stronie stronie serwera? (php+mysql)


(lubicz) #3

IE zwraca komunikat:

Program Internet Explorer nie może wyświetlić witryny sieci Web 


   Najbardziej prawdopodobne przyczyny:

Nie masz połączenia z Internetem. 

Witryna sieci Web napotyka problemy. 

W adresie może być błąd w pisowni.

Odnośnie pokaż źródło.. a jak myślisz co innego może pokazywać źródło jak nie kod i treść powyższego komunikatu?

Zawartość strony generowana jest po stronie serwera- czysty PHP + MySQL , wszystko osadzone potem w HTML + CSS. Nie ma JS.


(Hindol) #4

wygląda to na 404, (choć nie wiem, ie omijam szerokim łukiem, a te "friendly user" komunikaty tylko bardziej mnie wQ niż coś wyjaśniają )

pytanie dlaczego jeden browser powoduje 404, a inny nie...

czyżby jakiś długi/dziwny adres z parametrami? też dziwnymi?

przejrzyj logi serwera, ze szczególnym uwzględnieniem 404 - dlaczego IE powoduje 404

może polskie literki w adresie/parametrach?

bez "pomacania" to mogę tylko wróżyć z fusów :slight_smile: