A niby dlaczego nie? Czy flash działa na stronach opartych o PHP? Działa. Silverlight to framework pozwalający na tworzenie aplikacji uruchamianych w przeglądarce, a więc po stronie klienta. Nie ma większego związku z backendem.
Przecież w przypadku silverlight nie wstawiasz kodu C# na stronę (cokolwiek to Twoim zdaniem znaczy) tylko oprogramowujesz jak się ma zachowywać kontrolka Silverlight. Równie dobrze można pytać, czy Action Script współpracuje z PHP. Jasne że nie, bo nie ma to najmniejszego sensu.
Jeśli wciąż nie rozumesz, pomyśl o tym w ten sposób: zarówno aplikacja flash jak i napisana w silverlight to miniprogram uruchamiany w oknie przeglądarki. To przeglądarka - poprzez odpowiedni plugin - ma rozumieć co ta aplikacja robi. To, czy stronę serwuje Apache renderując HTMLa w PHP czy serwuje ją IIS renderując ją na podstawie logiki ASP.NET nie ma najmniejszego znaczenia.
Poczytaj na ten temat, bo materiałów na sieci jest naprawdę dużo.
Do strony w ASP.NET robi się code behind w C# (lub VB) - to moim zdaniem znaczy “wstawianie kodu na stronę”, przepraszam za nieścisłość.
Ja to rozumiem tak. Mam stronę i wstawiam na nią element - aplikację Silverlight. Podobnie mogę wstawić button w JavaScripcie, skrypt zliczający ilość odwiedzin PHP, czy animację flash. I czy ta aplikacja Silverlight nie jest czasem pisana w C#, bo o to mi chodzi?
Jest napisana w C#, ale to nie jest kod uruchamiany w po stronie serwera. Przecież tłumaczę Ci, że to co na serwerze renderuje stronę nie ma znaczenia w czym wykonany jest skrypt kliencki.