Simlock z Nokii 3110c przez kabel DKU-5

Mam w domu dwie nokie 3110c na kartę w taktaku.

Chcę ściągnąć z nich sim-locka, w komisach w Poznaniu chcą 25 zł za ściągniecie, a że mam dwa telefony to trochę drogo.

Te telefony mają BB5, więc pozostaje tylko kabel :frowning:

Mogę kupić na miejscu kable DKU-5 za 10 zł, i spróbować ściągnąć przez program “BB5 Unlocker”.

i teraz moje pytanie ponieważ niektórzy straszą na forach że jak coś pójdzie nie tak to można uszkodzić certyfikat telefonu :frowning:

1. czy moja nokia posiada certyfikat?

2. czy jak go uszkodzę to telefon będzie działać? ponieważ przeczytałem że dotyczy to głownie telefonów z “Symbianem” że później nie można nic zainstalować, a moja nokia to przecież zwykły telefon.

3. czy ściągał ktoś z was simlocka z tej nokii?

Proszę nie oferować mi kart omijających sim-lock ponieważ nie chcę “ciąć” karty SIM :slight_smile:

Z platformy BB5 ciężko ściągnąć simlocka i ogolnie naprawiac go po kablu. Najlepiej to tylko pod Boxem.

Zajżyj tutaj: http://mobitube.pl/faq/365-simlock-po-k … a-bb5.html

JEŚLI USZKODZISZ TELEFON NIE BIORĘ ZA TO ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI. Wg mnie koszt 25 zł/telefon nie jest aż taki duży żeby ryzykować jego uszkodzenie. Może facet by zeszedł z 10 zł z ceny jak mu dasz 2 telefony do ściagniecia simlocka

chyba pozostaje Ci serwis, prawdopodobnie żadna darmówka nie zdejmie Ci z tego SimLocka a już na pewno po USB, tylko jakiś box. :stuck_out_tongue:

Co do BB5Unlockera to robił ale kilka starszych modeli.

Jeśli chodzi o certyfikaty to po uszkodzeniu ich, nie jestem pewien, albo będzie się samoczynnie restartował, albo nie zaloguje się do żadnej sieci, na dzień dzisiejszy nie ma możliwości naprawy certyfikatów, bo serwery nokii nie przeliczają ASK-RPL. (chyba że zrobisz FULL Backup)