Site na darmowym serwerze + Style


(Nethalythic) #1

Witam,

Mam pytanko dotyczące założenia stronki. Są jakieś darmowe serwery z dostępem do bazy Mysql dla admina? Interesuje mnie coś takiego, ale sprawdzonego. Chciałbym po prostu uruchomić stronke i wgrać do bazy jakiś styl. Czy istnieją w ogóle style które zawierają zarówno stronę główną jak i forum?

Jedyne co w życiu z HTML'a robiłem to zakładanie forum na yoyo.pl /fora.pl (z tym że na yoyo bawiłem sie z mysql i phpbb) ale teraz interesuje mnie coś ambitniejszego. Pomyślałem że skoro istnieją darmowe fora i style do nich to może taka sama sytuacja jest ze stronkami.

Z góry dzięki za pomoc :wink:

Pozdrawiam

Neth


(Pavobe Reg) #2

Nie rozumiem...


(Nethalythic) #3

Źle napisałem - mój błąd. Chodzi mi o to , że możesz wgrać całą gotowca do bazy. Np. wgrywasz do mysql phpbb by przemo i masz jak znalazł, wszystko gotowe (ale to akurat do forum;p). I zastanawiam sie czy istnieje coś takiego jeśli chodzi o strony.


(matfeusz) #4

google.pl

tzn? wgrać thema do phpmyadmin? czy chcesz zrobić them strony?

tak, są to CMS'y: jPortal, Joomla, i wiele innych phpBB By przemo również ma wbudowany portal.

jeśli to Twoim zdaniem jest ambitne...Np. na yoyo masz w opcja że instalujesz sobie jakiegoś CMS'a a później pobierasz thema z oficjalnej strony programu i wysyłasz na serwer. Zmieniasz w ustawieniach i masz. Ale ambitne jest zrobienie własnego Thema nie cudzego.


(Nethalythic) #5

O dzięki.

Co do stylów, właśnie coś w tym stylu jak na fora.pl. Gotowe szablony(theme?) które mogę sobie poprzeglądać, wybrać jakiś i ustawić na stronce.


(matfeusz) #6

ja powiedzmy lubię pracować na jPortal'u jest on bardzo prosty w obsłudze ale ma mnóstwo dziur. Łatwo sie do niego włamać. Ale ostatnio wyszedł UserPatch który już jest bardziej bezpieczny. Łatwo go modyfikować i jest bardzo dużo ilość themów (czyli gotowych skórek). Duzo informacji i zobaczysz themy na http://www.jportal.info . Natomiast UserPatch'a pobierzesz ze strony http://www.jp.packs.prv.pl/


(Pavobe Reg) #7

Style... czyli możesz wybrać dwie drogi:

Wybór należy do ciebie. Zależy, czy wolisz ruszyć "od zaraz", czy pisać stronę samemu bez pomysłu na wygląd...

EDIT: Co to UserPatha (jPortal) - słyszałem, że nic ciekawego on nie robi, ponieważ w nim nadal jest poważna dziura. Gdzieś czytałem jaka, jak znajdę, to napiszę :].


(matfeusz) #8

http://www.jp.i-dev.info/arttopic-6.html

w kilka minut można całkowicie zabezpieczyć stronę. Ja mam kilka stron opartych na jPortalu i jeszcze nie miałem włamania. jak można przeczytać na stronie głównej ww adresu rozpoczete są prace nad całkiem nowym jPortalem ;]

ale koniec off topów :wink:


(Nethalythic) #9

Polecacie może jakiś darmowy hosting? Korzystałem z yoyo.pl i za często były awarie itp. Przeglądnąłem google i tego jest masa. Nie chciałbym sie wpakować w jakiś badziew :wink:


(Pavobe Reg) #10

Darmówka? No to raczej cba. Chociaż i tak lepiej kupić jakiś bardzo tani hosting.


(matfeusz) #11

Co do cba to nawet dobry hosting... ale polecam ovh, domena może nie za łatwa www.###.ovh.org ale robisz jakiś alias i masz wszystko ok.

// zapomniałem dodać że na ovh nie ma żadnych reklam rozmiar bazy to chyba 4Mb pojemność strony to 60MB


(kubuleniekk) #12

http://www.xad.pl