Mam zamiar isc na studia informatyczne. Z jakiej szkoly łatwiej się dostać na te studia? Z technikum ekonomicznego (profil informatyczny) czy z Liceum Ogólnokształcącego (profil Mat-Fiz). Która szkoła lepiej przygotuje na
Idąc do liceum jesteś przygotowywany na maturę rozszerzoną.
Idąc do technikum - matura podstawowa + zawód.
Co do późniejszego studiowania - po technikum jest trochę łatwiej na studiach, ponieważ przez te cztery lata uczyłeś się do zawodu technika informatyka i pewne rzeczy są roszerzeniem, uzupełnieniem wiedzy zdobytej w szkole średniej.
Po liceum - ze świetnym świadectwem maturalnym masz tak jakby przepaść …
Nagły skok …
Podobno najlepiej z początku iść na elektronikę do technikum, a później studia informatyczne…
Ja narazie uczę się do technika informatyka, aczkolwiek nie powiem by tutaj było coś trudnego
W powyższej wypowiedzi oparłem się na moich prywatnych spostrzeżeniach, mogą one być sprzeczne z poglądami innych,
ale prosiłeś o opinię, więc każdy może mieć inne zdanie na ten temat
zalezy jakie jest to technikum, u mnie w elblagu każde to pożal się boże ale poznałem na pg chłopaków z kętrzyna po tm i na eti było im o wiele łatwiej niż innym, jeśli w Twoim mieście jest technikum ale na bardzo poziomie to technikum. u mnie np jest aż 6 lo!! z czego 2 to przyszywane do techników co jak na elbląg jest liczbą stanowczo za dużą
Złączono Posta: 03.05.2007 (Czw) 18:37
chyba nie wiesz jeszcze co to studia ale droga przed Tobą i się przekonasz
To na przykład na krakowskie AGH jest taki przelicznik punktów z matury:
4P + J = Suma
P - liczba punktów z przedmiotu podstawowego x4 ( domyślnie, poziom oczywiście rozszerzony ); max do zdobycia: 800 pkt.
J - punkty z j. obcego ( tu nie mam pojęcia jaki poziom oni wymagają… tak na logike podstawowy powinien wystarczeć ) max do zdobycia: 200 pkt.
Razem 1000.
Teraz powiedz mi, co Cie lepiej przygotuje DO matury?
To ona jest kluczem na studia. Nie ważne jest, czy potrafisz programować już w 12 językach, ale jak napiszesz mature ( np. na AGH żeby się dostać na informatyke wymagają zdawania matematyki lub fizyki… też logiczne ). Jest jeszcze opcja taka, że wygrasz jakąś olimpiade albo cuś w tym stylu…