Otóż zakupiłem komputer z zainstalowanym systemem Windows 7 x86 posiadam do niego klucz, ale razem z komputerem nie otrzymałem kopii na płycie tego systemu. Wiem od konsultanta z microsoftu, że mogę zmienić wersję systemu na x64 i tu problem nie mam oryginalnej kopii, a będę pobierał nie wiadomo skąd i bedą jeszcze jakieś programy szpiegujące i takie tam.Wiecie skąd mógł bym to wziąć, bo nikt z moich znajomych takowej nie posiada. Moglibyście mnie jakoś wspomóc?
Wpisz w google:
B8888801B3EE236C1DD5D63CF71FB1E2491008E5
Jak chcesz mieć wybór wszystkich wersji, skasuj z folderu sources plik ei.cfg.
CrisPL , masz system na partycji recovery w formie obrazu. przejrzyj papiery, tam na pewno będzie opisane jak uruchomić oprogramowanie z tej partycji i utworzyć płyty do przywrócenia obrazu… Co do pytania, to tylko z MSDN, albo z MSDNAA. Można jeszcze obraz oryginalnego Windowsa pobrać z torrentów, ale to już jest nielegalne źródło i nie masz pewności, że system nie jest zmodyfikowany, albo nie ma dołączonego do systemu tzw. loadera, który ma za zadanie przy użyciu certyfikatu OEM i klucza SLP scrackować aktywację systemu…
Oczywiście, że ma pewność.
https://technet.microsoft.com/pl-pl/sub … us%29.aspx
WYstarczy sha1 sprawdzić…
No w sumie racja… Bynajmniej nie zmienia to faktu, że ściąganie czegokolwiek z torrenrów jest nielegalne…
Legalnie, to można pobrać od Microsoft, ale tylko po angielsku i wersję Enterprise (dla firm). Czy będzie działać, zależy od tego, do której wersji masz klucz. Inaczej wyjdzie błąd przy altywacji. Link:
Oj przepraszam. Zapomniałem podać wersji tego systemu:
Windows 7 Home Premium
Zrób sobie dysk naprawy. Umożliwia odzyskanie kompa po awarii. Panel>Kopia\Przywracanie>(lewy panel) Utwórz dysk naprawy systemu.
A dowiadywałeś się czy producent sprzętu nie udostęmpnia nośników recowery do twojego sprzętu z odpowiednią wersją ?
Ludzie nauczcie się czytać ja chcę zmienić z wersji x86 na x64 system i chcę żebyście podali mi skąd mam pobrać oryginalną kopię prosto od microsoftu. Wiem jak się robi płytę recovery, bo tydzień temu z nich korzystałem.
jedynie z torrentow tyle ze nigdy nie ma pewnosci ze nie byl modyfikowany. Tyle ze to nielegalne zrodlo. Czy klucz z x86 bedzie pasowac do x64 nie wiem-nie osiadam takowej wiedzy
Klucz będzie pasował.
Sprawdzone na wersjach OEM i BOX.
Skąd pobrać? Zostają Ci strony z torrentami i tzw. warezy.
Jak już ktoś wyżej wspomniał, pobierasz obraz i sprawdzasz sumy kontrolne (również wyżej podane) czy są identyczne.
Jeśli są, instalujesz system.
Masz dwie legalne możliwości:
-
Zadzwonić/napisać do producenta komputera - być może za drobną opłatą wyślą Ci płytkę.
-
Pożyczyć od kolegi/koleżanki/z pracy…itp, itd.
Jak sprawdzisz SHA1 to będzie bezpiecznie, ale niezbyt legalnie. Chociaż z drugiej strony - masz system i moim zdaniem nikomu krzywda się nie dzieje (nikt nie traci) skoro MS pozwala zmienić system.
Jedyne co jest na technet to linki do sklepów, ew eng trial
Dimm, a to iso z systemem zawiera SP1 oraz czy jest tam język PL?
CrisPL , język to nie jest problem, bo można dograć po instalacji, albo jeżeli jesteś uparty, to możesz ściagnąć rt7lite i nim dorzucić sobie doinstalki lan guage pack’a oraz sp1 i wtedy po zabootowaniu instalatora wybierzesz z rozijanego menu polski i wtedy system zainstaluje się i z językiem polskim, i z sp1.
– Dodane 07.07.2011 (Cz) 16:11 –
Proszę: http://www.pub.rt7lite.com/7lite-rc-bet … 86_sp1.exe. Instalujesz ten program, podpinasz pobrane iso i już jesteś w stanie sprawdzić czy ma sp1 i polski język i jeżeli nie, to jak wspomniałem możesz dorzucić…