Skąd pobrać Windows 11 v. 23H2? Okazuje się, że po instalacji v. 24H2 nie działa skaner (Epson). Z chęcią wrócę do wersji poprzedniej, ale nie wiem, skąd ją bezpiecznie pobrać.
Eliza
Skąd pobrać Windows 11 v. 23H2? Okazuje się, że po instalacji v. 24H2 nie działa skaner (Epson). Z chęcią wrócę do wersji poprzedniej, ale nie wiem, skąd ją bezpiecznie pobrać.
Eliza
Czy nie lepiej sprawdzić sterowniki do Epsona na ich stronie? Jak wiadomo w 2025 kończą wsparcie do wersji 23H2!
Najnowsze sterowniki ze strony Epsona ściągnęłam i zainstalowałam. To chyba jednak nie to.
adi432 - próba pobrania z podanej przez Ciebie strony kończy się komunikatem: Connection timed out Error code 522. Powtarzałam wiele razy.
Jak nie minęło 7-14 dni to możesz w ustawieniach wybrać opcję cofnięcia uaktualnia (by wrócić do 23H2 bez reinstalacji).
Stara apka Media Creation Tool powinna wciąż tworzyć stary obraz ISO 23H2 oparty na install.esd zamiast install.win.
SirGon Tam był plik cmd, więc pobrałam, przerobiłam na obraz płyty itd. Dzięki.
Dodam może, że to nie jest tak, że chcę wrócić do 23H2 tak w ogóle. Instaluję 23H2, a na tej wersji systemu sterowniki Epson i skaner działa bez problemu. Wtedy „nakładam” na 23H2 wersję 24H2 i… jak się domyślałam i miałam nadzieję, wszystko dobrze działa. Skaner się wywala tylko przy „czystej” instalacji 24H2.
Dziękuję wszystkim.
Eliza
Epson Perfection V37/V370.
Najnowsze stery pochodzą z sierpnia 2022, więc na Windows 11 24H2 może być różnie z kompatybilnością…
Nie pobieraj ISO Windowsa 11 23H2 z dziwnych stron. Wgrasz syf i będzie kit.
Dzięki, rozumiem, ale w takim razie skąd pobrać bezpiecznie?
Masz odpowiedź.
blumberplumber
To była odpowiedź dla blumberplumber albo raczej pytanie, że skoro basewin.pl nie uważa za bezpieczne miejsce, to skąd? Pobrałam z basewin i działa, ale próba instalacji nowych sterowników (nowszych) na 24H2 kończy się po staremu, to jest komunikatem:
Choć jednocześnie jest:
Odepnij skaner i podepnij pod USB. Może to urządzenie siada?
Coś z komunikacją jest między komputerem, a skanerem.
Podłącz skaner do komputera przez USB i go włącz, potem uruchom ponownie komputer i wejdź w aktualizacje systemu i je wyszukaj. O ile pamiętam sterowniki do skanera powinny być w aktualizacjach opcjonalnych, trzeba je zaznaczyć, żeby się ściągnęły.
Skaner do komputera jest zawsze podłączony przez USB i nigdy nie było inaczej.
W takim razie pomiń pierwszy krok.