Mam kilkuletniego laptopa, który fabrycznie miał zainstalowanego Windowsa XP Home Edition. Kiedyś coś się stało, że musiałem formatować dysk i wgrywać na nowo Windowsa, ale wtedy już nie Home Edition, a Professional. Laptop jak mówiłem jest dość stary i ostatnio znowu się coś popsuło (system się w ogóle nie uruchamiał i pojawiał się jakiś komunikat: brak pliku NTLDR czy czegoś podobnego) zdecydowałem, że zainstaluję Windowsa na nowo, ale po sformatowaniu okazało się, że klucz aktywacyjny na spodzie laptopa nie jest do Windowsa Professional a do Home Edition, no i mam problem, bo mam płytkę do Professionala, ale nie mam klucza i nie mam pojęcia gdzie jest, bo Professional był w stacjonarnym, który w ogóle jest już pewnie na śmietnisku, a mam klucz do Home Edition, ale nie mam płytki i tutaj powstaje moje pytanie, czy można gdzieś ściągnąć ze strony Microsoftu jakiś obraz płyty z XP HE czy co w tej sytuacji powinienem zrobić?
Pożycz od kogoś nośnik z systemem Windows XP w wersji Home i nie kombinuj.
Po drugie, czy Windows XP Professional był w wersji BOX czy OEM? Jeżeli OEM i był on przypisany do komputera stacjonarnego to zgodnie z licencją nie możesz go zainstalować na laptopie.
Jaszczompik ,
Proszę zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.
No właśnie o to chodzi, że nikt z moich znajomych nie posiada Windows XP Home. Wszyscy mają albo 7, albo Vistę, albo xp professionala. Nie mam zielonego pojęcia czy był w wersji OEM czy BOX. Tamten komputer stacjonarny był kupowany jakieś 10 lat temu i to nie przeze mnie, a przez rodziców.
Czy oficjalna strona nie udostępnia jakiejś wersji komercyjnej Windowsa XP Home?
Nie, Microsoft nie udostępnia obrazów systemu do pobrania (wyjątek to m.in MSDN, Technet ale nie wiem czy klucz który masz pasowałby do nich, a po drugie są to płatne subskrypcje).
No cóż. Trudno, ale dziękuję serdecznie za pomoc
Można z torrentów, tylko musisz uważać, ponieważ jest mnóstwo przeróbek z pousuwanymi przeróżnymi elementami, dodanymi do niczego nieporzebnymi programami itp. Najlepiej szukać takich, co mają dopisek MSDN, ponieważ te na bank są dziewicze, ewentualnie jeszcze można wygenerować sumę kontrolną MD5 i porównać z oficjalnie podaną przez Microsoft i wtedy jak program wykaże poprawność, na 100% obraz jest nietknięty.
Dziękuję pięknie!!