Siemka. Myślę nad skupywaniem komputerów poleasingowych i je sprzedawać gdzię mogę kupić masowo takie pc ?
Jeżeli musisz o to pytać, to znaczy że masz bardzo małe szanse na powodzenie zamierzonego biznesu
Komputery takie przywożone są masowo z zagranicy od zewnętrznyh dostawców, albo serwisów zajmujących się refurbowaniem komputerów. Miałem w swojej karierze raz okazję widzieć bardzo dużą dostawę komputerów marki DELL, które pochodziły z postępowania upadłościowego. Komputery były pakowane na palety, jak leci. Generalnie taki interes się opłaca, kiedy kupujesz komputery w ogromnych ilościach, bez zadawania pytań. Na miejscu segregują je na różne klasy jakościowe i sprzedają w określonych cenach, w zależności od stanu technicznego i wizualnego.
Oczywiście można kupować tylko wyselekcjonowane towary, w świetnym stanie technicznym i wizualnym, ale to na pewno nie będzie aż tak dochodowy interes.
Na razie to tylko plany, a jak by tak kupować takie pc na allegro są czasami za małe ceny fajne pc i sprzedać drożej ?! A drożąc temat tych Poleasingowych to jak to jest że z zagranicy to przyjeżdża i trzeba się kontaktować z tamtymi firmami itp ?
Przeglądając oferty na aukcjach internetowych, a także w sklepach firm typowo komputerowych, zauważysz, że konkurencja na tym polu jest bardzo duża. Zauważysz także, że oferty większości firm pokrywają się. Kupowanie od takich firm komputerów, aby sprzedać je drożej, mija się raczej z celem, bo kto będzie szukał tego co masz w ofercie, natknie się także na te same komputery po cenie, w której Ty je chcesz kupować.
Co do kontaktu z firmami zajmującymi się odsprzedażą takich sprzętów… wydaje mi się, że po prostu trzeba wiedzieć gdzie szukać, albo mieć jakieś kontakty. Nie wiem dokładnie jak działa to od kuchni. Pamiętam, że komputery które odkupowane były z postępowania upadłościowego, namierzone zostały przez ogłoszenie.
Kupowanie komputerów miałoby sens, gdybyś dysponował dużą ilością podzespołów, którymi mógłbyś je ulepszać. Przykładowo kupować jednostki ze słabym procesorem, a montować lepsze i odsprzedawać drożej. Tutaj z kolei potrzebujesz dostępu do tanich części i koło się zamyka.
Jak bym na start np sprzedał 10 sztuk komputerów na aukcji OLX trzeba zarejestrować działalność ? Bo mam plan.
Oczywiście. Każde powtarzające się działanie, które ma na celu przyniesienie dochodu, uważa się za działalność gospodarczą. Dlatego też należy ją zarejestrować.
Życzę Ci powodzenia
Sugeruję dokształcenie się z uchwalonego prawa prowadzenia działalności bez zakładania firmy.
Sugeruję to samo. Jeżeli chcesz odsprzedawać drożdżówki na szkolnym korytarzu, to jak najbardziej się zakwalifikujesz.
Odpowiedź na to pytanie to 80% sukcesu tego biznesu
To nie ma sensu. Nic nie zarobisz, ale stracisz.
Ja tak robiłem i niestety po za przyjemnością grzebania (wymiana pasty termoprzewodzącej, czyszczenie chłodzenia itp) nic nie zyskałem. Tylko niewielkie doświadczenie.
To znaczy że jak wystawiać będę na olx cały czas to trzeba rejestrować działalność😶
Zastanów się kto to kupi, bez paragonu czy faktury. Musiałbyś mieć ceny niższe niż na allegro, a to jest nierealne.
Ludzie kupuja, lecz chodzi mi o tą działalność czy trzeba zakładać
Temat zaczyna schodzić na boczny tor, więc wyjaśnijmy to szybko. Jeżeli masz zamiar na tym dobrze zarobić, to tak - musisz założyć działalność gospodarczą. Co do reszty pytań, które mogły paść w tym temacie, to odpowiedź już dostałeś. Wilokrotnie taką samą. To tyle, jeżeli chodzi o jeden wątek. Reasumując:
- Musisz mieć dojście do komputerów, najpewniej kupowane z zagranicy w dużych ilościach dla opłacalności.
- Przy dużej sprzedaży, gdzie Twój dochód przekroczy połowę minimalnej krajowej, musisz założyć działalność gospodarczą. Klienci najpewniej będą chcieli od Ciebie dowód zakupu w postaci faktury, jakiejś karty gwarancyjnej. Przedsiębiorcy bez firmy raczej nikt nie zaufa, a na pewno nie na szeroką skalę.
Miłego weekendu.
Bzdura. Jak prowadzisz ciągłą sprzedaż i w ciągu roku zarabiasz mimo wszystko mniej niż kwota podatkowa ustalona w danym roku rachunkowym to i tak musisz założyć DG. Tylko po prostu dostaniesz zwrot podatku dochodowego o ile faktycznie nie przekroczyłeś kwoty wolnej od podatku w danym roku rozliczeniowym.
Po za tym jest jeszcze kilka innych paragrafów, które zmuszają do założenia DG.
To nie działa tak, że jak sprzedajesz mało to nie musisz mieć DG. Jak chcesz sprzedawać produkty fizyczne, a nie oferować usługi to tak czy siak musisz mieć DG. W przypadku usług można iść w stronę UoD lub UoZ (umowa o dzieło/zlecenie), ale tutaj i tak płacisz składki i dochodowy z automatu.
Zresztą kwota wolna od podatku jest tak niska, że nawet nie ma sensu brać tego pod uwagę. Jedynie ułatwia to życie jak raz do roku sprzedasz coś taniego to w tedy nie musisz płacić od tego podatku dochodowego. Gdy zaczynasz sprzedawać dużo, to US może się przyczepić do tego i okaże się, że prowadzisz ciągłą sprzedaż i do tego powinieneś mieć DG.
EDIT:
Poza tym autor wpisałby w google hasło:
kiedy trzeba założyć działalność gospodarczą
i by miał znacznie sensowniejsze informacje.
Czyżby? Podaj mi ten przykład, który w prosty sposób obala to co napisałem. Tylko go podaj, a nie wymyślaj mi tutaj cudów, niewidów. Jak nie podasz, to jesteś nie tylko bzdura, ale i pierdoła.
Temat jest konkretny - “Skąd skupować komputery poleasingowe?” - a w temacie dyskusja o tym, co potem.
Też chciałbym konkretów, bo skąd?
Pierwsze, to są sklepy ze sprzętem oferujące leasing komputerów. Dobreprogramy reklamują w tym zakresie x-com.
Warto czytać i warto zwrócić się do x-com, do przedstawiciela handlowego z zapytaniem o warunki skupu komputerów poleasingowych.
Trzeba też znaleźć inne sklepy sprzętu elektronicznego i zwrócić się z takim zapytaniem. Jest sklep della, czy morele - trzeba pokopać w necie. Potem wysyłać pisma i czekać.
Wiadomo, że odpowiedzi pozytywne mogą nakłonić do działalności gospodarczej opartej na umowach z dostawcami. A to oznacza konkretny skup i obrót sprzętem.
Gdy maciek553 będzie miał zdolność skupowania sprzętu poleasingowego w określonych ilościach, od określonych dostawców, sprawdzenia i napraw, potem sprzedaży - to można zacząć kręcić biznes. Będzie rozliczany z dostaw i zbytu, z zarobionej każdej złotówki.
To nie może być stragan niskiej dochodowości, tylko obrót mieniem w celu wydobycia zysków.
Pytanie, czy wystarczy zdolność kredytowa np do 100 tys na taki interes?
Allegro, czy inne firmy komputerowe zasypują ofertami części sprzętu komputerowego. Czyli sprzedaż komputerów nie jest taka łatwa. Przykład:
Zaistnieć na tym rynku i zarobić, to sztuka. A gdy ktoś dopiero pyta o drogę, bo jest zdolny naprawić parę komputerów po leasingu - to niemożliwe.
@Bogdan_G przecież sklepy nie posiadają sprzętu poleasingowego - chyba, że swój. Jak bierzesz cokolwiek w leasing to jest to własnością podmiotu z którym podpisujesz umowę leasingową. I jeśli po zakończeniu leasingu nie wykupisz sprzętu za 1% wartości (najczęściej) to jest on własnością tej firmy i to takie firmy sprzedają sprzęt poleasingowy. Ewentualnie firmy które wykupiły sprzęt za ten 1% i chcą go też sprzedać, ale we własnym zakresie.
@EL-PROFESOR Proszę bardzo. Mówi o tym jasno ustawa o swobodzie działalności gospodraczej (http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20041731807). W szczególności art. 2, 2a, 3, 4 oraz 104.
To co wyżej napisałem i już zostawiam może komuś się przyda. Teraz odpowiadam na Twój post. Nie miej do mnie pretensji, że zareagowałem jak zareagowałem skoro nie podałeś żadnych dokładniejszych informacji jak choćby skąd dane przepisy wziąłeś. Dopiero odpowiadając na Twój post natknąłem się na nową ustawę z marca 2018 roku, która zezwala właśnie na to co napisałeś. Jednak nie, każdy będzie mógł z tego skorzystać. To o czym piszesz to art. 5 ustawy prawo przedsiębiorców (http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180000646). Nie jestem księgowym i nie śledzę takich rzeczy na okrągło tym bardziej, że te przepisy będą mogli zastosować naprawdę nieliczni. Pytanie jest jak to się ma gdy ktoś ma pracę na etat - wydaje mi się, że z automatu się na te przepisy nie łapie. Druga sprawa jest taka, że za ~1000 zł nie da się wyżyć więc trochę to wygląda na martwe przepisy bo w praktyce kto i jak długo będzie mógł to stosować …
Następnym razem gdy podajesz takie informacje związane z prawem podaj też źródło. Nikt normalny nie wieży w takich sprawach w to co ktoś napisał na forum bez podania konkretnych źródeł skąd pochodzą informacje. Wiele osób powtarza jakieś zasłyszane bajki, albo wymyślone bo coś źle zrozumieli.
Mój pierwszy post jest jak najbardziej aktualny bo pod te przepisy o których wspomniałeś mało kto podpada.
Wiem, że nie będzie mógł, co zaznaczyłem już we wczesniejszych postach. Dlaczego nikt nie czyta wątków od początku do końca? Te tematy, w których nie udziela się Pan Ma.Ma.Ma. naprawdę da się czytać
Si, można zacząć od studiowania ogłoszeń o aukcjach komorniczych, ludzie poluja na mieszkania, Ty bęziesz na elektronikę. Gdybyś miał duży biznes, to poleciłbym plnowac upadłości i wyprzedaży GetBacka, ale nie amsz
Niezupełnie, Jakoś teraz weszła mała działalność gospodarcza, jeżeli wiec w miesiącu będzie miał przychód do 1/2 minimalnego wynagrodzenia, to nie musi chyba. To jednak czysta teoria, bo sprzedając już 2 sztuki na 100% przeskoczysz limit, więc…