Szukam, a nigdzie nie znajduję… tablic trygonometrycznych (sinusy, cosinusy, tangensy, cotangensy) do wczytania w kompa. Mogą być tez
w necie online. Czy ktoś wie ?
Szukam, a nigdzie nie znajduję… tablic trygonometrycznych (sinusy, cosinusy, tangensy, cotangensy) do wczytania w kompa. Mogą być tez
w necie online. Czy ktoś wie ?
Nie ma czegoś takiego jak tablice trygonometryczne są za to matematyczno - fizyczne i stą d takie a nie inne wyniki wyszukiwań:
To znaczy, tablice trygonometryczne istnieją (nawet są do ściągnięcia w necie, ale wg mnie w wersji dość niewygodnej, bo z całym rozwinięciem - a na ogół stosuje się je w wersji najwyżej 4-5 miejsc po przecinku) - ale faktycznie zawierają się w tablicach matematycznych.
Tu masz daffi - cały plik tablic matematycznych do pobrania w formacie *.zip
Myślę, że tam będzie ta poprawna wersja tablic trygonometrycznych
A nie ma w tym pliku zip, takiej odpowiednio zbudowanej tabelki jak ta?
Bo inaczej to się nie da przedstawić tego… :roll:
Przecież chyba nie podali tylko wartości dla przypadkowych 2-3 kątów, pytam - bo nie ściągałam tego pliku.
Przecież podałem wyniki wyszukiwania wśród których można odzszukać np. to:
Tak, tylko - że tam - Tabela wartości funkcji trygonometrycznych nie występuje w postaci o jaką chodzi. Poszczególnym wartościom przyporządkowane są działania, a nie szereg cyfr…
A ma to tak wyglądać, jak w linku Strumienina
Ja wrzucę ten link z tymi długaśnymi rozszerzeniami, o których pisałam (ale nie wiem, dlaczego tam nie cotangensa :lol: )
Są tam wartości kolejno dla każdego stopnia.
Update
A znowu w linku Strumienina, co prawda ctg jest, ale wartości są tylko do 90 stopni.
Tylko skąd wiesz o co chodziło autorowi ?? Przeież nie napisał tego w swoim poście.
Więc zamiast gdybać może poczekajmy na sprecyzowanie problemu przez autora.
Ale każdy kto wie jak wyglądają wykresy funkcji trygonometrycznych
na podstawie tej tabelki zbuduje sobie drugą jej część - od 91 do 180 stopni
No niby tak, ale czy daffi będzie umiał zbudować? :twisted:
Jak masz czas, to zbuduj - i wklej mu… :lol:
Nie dostanie ode mnie gotowca.
Za to dostanie pewną wskazówkę:
Dzięki wszystkim. Waterproof - własnie o to mi chodziło, o wartości.
Rozszerzyc > 90 umiem…
dzięki, pozdrawiam D.
Może trochę odgrzebię temat: tablice online dostępne są pod adresem:
http://oblicz.com.pl/tablice-trygonometryczne
Możecie tam sami ustawić dokładność po przecinku.
|
|