Skąd wziąć adresy serwerów DNS?


(Lubber) #1

Mam problem z uzyskaniem połączenia z internetem przez LAN (za pośrednictwem Routera) na XP SP2 pomimo komunikatu "połączono" (system nie wykrywa żadnego błędu).

Właściwości protokołu TCP/IP mam skonfigurowane ręcznie, przy czym:

-Adres IP, Maska podsieci i Brama domyślna są prawdopodobnie wpisane prawidłowo

-Adresy serwerów DNS (preferowany i alternatywny) przepisałem z drugiego kompa i najwyraźniej nie da rady połączyć się w ten sposób :slight_smile:

Niestety nie znam się na tym i nie wiem skąd wziąć adresy tych serwerów. Gdy w wierszu polecenia wpiszę nslookup wyświetlają sie komunikat:

*** Nie można znaleźć nazwy serwera dla adresu : no response from server

*** Nie można znaleźć nazwy serwera dla adresu : no response from server

*** Domyślne serwery nie są dostępne

Serwer domyślny: UnKnown

Address:

Nic nie pomaga opcja "uzyskaj adres serwera DSN automatycznie".

Dodatkowo, po wyłączeniu niemal każdego programu próbującego połączyć się z internetem (np IE, Maxthon, GG) pojawia się następujący komunikat:

bd1rl.jpg

  1. Jakie powinienem wpisać adresy serwerów DNS do połączenia z netem (skąd je wziąć)?

  2. Co jeszcze mogło spowodować opisaną sytuację i jak temu zapobiec?


(system) #2

Dla klientów TP SA:

DNS1 194.204.152.34

DNS2 194.204.159.1


(Lubber) #3

przepraszam, nie powiedziałem:

Ja mam Generację (Dostęp przez LAN, Wrocław).

Na http://www.generacja.pl/ niestety nie mogę nic znaleźć :frowning:


(Clubbasse207) #4

to powionien ci dostarczyć twój dostawca neta !!

zobacz w papierach jakie masz od niego ?

ewentualnie skantaktuj się z adminem swojej sieci

a może nietrezba u ciebie nic konfigurować ? bo automatycznie wsdzystko uzuyskuje ?


(Lubber) #5

Po wybraniu opcji “uzyskaj adres ip automatycznie” windows bierze jakiś adres z kosmosu! Nie tylko nic to nie pomaga, ale powoduje błąd pt “ograniczenie lub brak połączenia”.

Ja już znalazłem i wpisałem odpowiednie adresy serwerów DNS (preferowany: 194.146.291.19 | alternatywny: 10.0.0.16), znam też serwer domyślny (ns.icek.wroc.pl), ale to nie rozwiązuje problemu!

Nadal nie mogę się połączyć z internetem przez Router BR 604. Po wpisaniu nslookup pojawia się komunikat taki jak w pierwszym poście w tym temacie oraz przy próbie połączenia się z netem pojawia się okienko z błędem takim jak również widać na górze.

Jak mam skonfigurować swoje połączenie?

Proszę bardzo o pomoc.

Złączono Posty : 21.01.2007 (Nie) 16:18

Żeby było jasne: te posty pisze z innego kompa, mój problem objawia się całkowitym brakiem dostępu do internetu

Przede wszystkim potrzebna mi jest odp na pytanie:

Jak “powiedzieć” komputerowi, że mój domyślny adres serwera dns to ns.icek.wroc.pl??

Wiersz polecenia powinien wyświetlać ten adres po wpisaniu nslookup w rubryce “Serwer domyślny:”.

Ja mam tam wpisane UnKnown :?

Złączono Posty : 22.01.2007 (Pon) 22:30

Fałszywy alarm, wróciłmi internet jak tylko odinstalowałem nod’a 32 :D. Wogóle nie mam już tych wszystkich błędów co pisałem itd. :), ach to przeklęty program :twisted: