Skaner dostępowy w avast


(Maciej Kubas) #1

Mam pytanie.

Od jakiegoś czasu korzystam z avasta. Jestem zadowolony ale mam problem ze skanerem dostępowym. Jeżeli jest włączony nie moge wchodzić na strony internetowem. GG działa tak samo jak radio internetowe a przy wchodzeniu na stronki wychodzi błąd serwera. Gdy jest wyłączony skaner wszystko cyka. Z góry dzieki. Pozdro. Elo.

Złączono Posta : 29.04.2007 (Nie) 18:29

Z tego wszystkiego zapomniałem napisać o co mi chodz. Co moge zrobić żeby skaner był włączony a stronki wchodziły.


(Agatonster) #2

Co rozumiesz pod pojęciem "skaner dostępowy" ? - masz na myśli Ochronę WWW ?

Zmieniałeś coś w ustawieniach standardowych ?

Jakiej zapory używasz ?

Z jakiego systemu Windows korzystasz ? - bowiem ustawienia Ochrony WWW avasta są różne dla różnych systemów:

Pozdrawiam


(Tymczasowy) #3

w ustawieniach osłony rezydenta -> Osłona www -> Dostosuj -> Wyłacz skanowanie sieci

Można to spokojnie wyłączyć i tak każdy plik pobrany z sieci bedzie skanowany (avast! bedzie skanować pliki pobrane przez przeglądarke -> Ochrona standardowa)

Może pomoże, u mnie ta funkcja spowalnia internet.

PS Jakiego masz firewall'a?

Czasem w avast! połaczenia lokalne blokowały mi neta (konflikt z firewall).


(Maciej Kubas) #4

Skaner dostępowy czyli osłona m.in ston www p2p maili itp. najpierw zmieniłem na normalna ale to nic nie dało. Hashi spróbuje tego co napisałeś i dam znać. Firewalla mam darmowego zonealarma.

Złączono Posta : 30.04.2007 (Pon) 10:55

Jak na razie wczytuje. Dam znać po dłuższych testach, bo czasami wczytywało się nawet z włączoną ochroną. Nie wiem od czego to zależy. Dzięki za pomoc. Pozdro.


(Agatonster) #5

Pojawia się sporo tematów wskazujących na konfliktową współpracę ZA i avasta, w tym wypadku wskazane by było wyłączenie Ochrony WWW, która niejako powiela mało skutecznie funkcje firewalla, a z ZA tu właśnie może dochodzić do konfliktów...

Pozdrawiam


(Maciej Kubas) #6

Dzięki Agaton. Jak już pisałem wyłączyłem skanowanie sieci jak radził Hashi i wszystko na razie jest ok.

Złączono Posta : 30.04.2007 (Pon) 15:54

Znowu przestało działać. Musiałem całkowicie wyłączyć osłonę www.