Witam…miałem taki przypadek. Wszedłem na szemraną stronę i otrzymałem dziwną informację że komputer zostanie zablokowany oraz został mi podany kod błędu oraz powiadomienie żeby skontaktować się z przedstawicielem microsoft. Były podane nr. tel.zadzwoniłem odebrał ktoś przedstawiający się po angielsku jak zrozumiałem z działu technicznego Microsoft . Niestety nie znam ang. więc nie dogadałem się. Wpisałem póżniej kod błędu i otrzymałem wiadomość że ktoś próbował mi się włamać do laptopa i żeby ściągnąć program Reimage i usunąć ewentualne zagrożenie.Program wyszukał mi 2 konie trojańskie i wiele zbędnych plików oraz programów które nie wiem jak usunąć. Słyszałem że należy zeskanować laptopa ale nie wiem jak to się robi.Proszę o radę i pomoc. Zauważyłem również że laptop jakby od tego momentu trochę wolniej chodził. Czy można to jakoś naprawić bez utraty ważnych danych???
Przede wszystkim bezzwłocznie odinstaluj ten program Reimage!!! Po odinstalowaniu zrestartuj komputer.
Potem pobierz i zeskanuj komputer co najmniej tym programem: https://www.dobreprogramy.pl/Kaspersky-Virus-Removal-Tool,Program,Windows,12768.html
Na przyszłość nie reaguj na takie, podpuszczające użytkownika, komunikaty.
dobrze dziękuję bardzo …ale proszę mi jeszcze napisać jak odinstalować ten program. Jestem laikiem i nie wiem jak się odinstalowywuje programy. Wstyd mi ale niestety to prawda…nie wiem jak to się robi.
Szukaj > Panel sterowania > potem Programy i funkcje. Tam zaznacz Reimage i odinstaluj. Zaraz po tym zrestartuj komputer!
Dziękuję ci bardzo…dam znać czy pomogło.
Dziękuje bardzo…zrobiłem tak jak podałeś i wszystko oki…laptop śmiga jak nowy. Jeszcze sobie na czasie odinstaluje zbędne programy. Jeszcze raz wielkie dzięki. Kłaniam się.