Witam, mam problem… mam Lapka Toshibe a500-132. Chcialem zainstalowac viste na xp ( bo tak powinno sie robic
)Mam 2 partycje "C"i “E”. Zrobilem plytki do odzyskania systemu (vista) Na partycji 2. czyli “E” zainstalowalem Xp’ka i potem zainstalowalem Viste na dysku 1. czyli “C”, po botowaniu plyty z vista zapytalo jaki jezyk ma byc, potem co ma zainstalowac czyli Polska vista(czy jakos tak) i potem byl wybor 32 bitowy system i 64 bitowy, zaznaczylem 32 i po wcisnieciu klawisza “Dalej” wyskoczyl mi monit ze “dane zostana skasowane” i tu jest myk bo bylem przekonany ze sformatuje mi tylko dysk 1 czyli “C”. Dodam ze innych opcji nie ma, ani wyboru partycji do instalacji ani nic tylko to, co napisalem wyzej. Po uruchomieniu komputera juz wiedzialem ze cos jest nie tak bo nie bylo wyboru systemu no i zaczal instalowac system, potem po zainstalowaniu systemu wszystkie sterowniki poinstalowal, no i 1 co mnie ciekawilo to pojrzalem na dysk “E” i patrze a tu tylko folder “HDDrecovery”, czyli sformatowal 2 partycje (dobrze ze zrobilem kopie wszystkich moich danych, bo gdybym chcial instalowac na nowo tylko viste to tez bylbym przekonany ze tylko sformatuje mi 1 partycje i tu bym mial zonka). Co mam zrobic w takim wypadku zeby moc normalnie posiadac 2 systemy ? 
Z łyt recovery nie instaluje sie systemu. Jak sama nazwa wskazuje nośniki recovery są do przywrócenia systemu do stanu fabrycznego, czyli wszystkie partycje są kasowane i przywracany jest układ partycji jaki był ustawiony fabrycznie. #-o Jak z tego wybrnąć? Wchodzisz na takie coś jak torrenty, zassysasz odpowiedni obraz iso z Vistą(zwróć uwagę na opis, czy nie jest aktywowana, bo niektóre obrazy na torrentach mają integrowane aktywatory, aby system po zainstalowaniu był już aktywny lub są dodatkowo modyfikowane) i instalujesz ją na swój klucz. Pamiętaj, aby wersja Visty była taka sama jak masz na komputerze, czyli jeżeli na naklejce z kluczem piszę Microsoft Windows Vista Home Premium to ściągasz Home Premium x32, to ściągasz wersję Home Premium x32(inaczej x86)
Ps. pamiętaj, aby po instalacji wykonać aktywację. Jeżeli tego nie zrobisz, po 30 dniach system zostanie zablokowany i nie będziesz mógł z niego korzystać…
czyli po zainstalowaniu xpka a potem visty bedzie wszystko tak jak chce ? tylko tu za pewne bede musiial recznie instalowac sterowniki pod viste
Dokładnie tak jak myślisz. W tym przypadku samodzielna instalacja sterowników jest oczywista. Znajdziesz je na stronie producenta.
super dziekuje
tylko teraz jest problem ze znalezieniem visty dokladniej home premium x32 … ma ktos link, musi byc oryginalna tzn niemodyfikowana 
Tutaj nie masz co liczyć na podanie linków, bo regulamin zabrania podawania linków do stron, z których można pozyskać nielegalnie oprogramowanie…
a czy my tu mowimy o nielegalnosci ?
mam licencje na viste 
Tak, ale ogólnie regulamin zabrania podawania linków do stron warezowych, torrentów itp. Tak więc jeżeli podałbym Ci link, moderator usunąłby go i prawdopodobnie dostałbym warna…
dostajesz kolego wiadomosci na PW ? w folderze “do wyslania” mam wiadomosci i nie wiem czy dochodza
– Dodane 24.03.2010 (Śr) 20:04 –
witam ponownie… nadazyl mi sie kolejny problem, zainstalowalem xp potem viste na innej partycji i przy wyborze systemu jak daje na xp to pisze brak pliku ntldr … co robic ?