Mam zamiar złożyć budżetowy komputer stacjonarny, który będzie służył głównie do HTML, CSS, JS, codzinnych czynności i od czasu do czasu zagrania w DSJ 2 :D. W przyszłości planuje zakup GTX 750Ti do troszkę bardziej wymagających gier, jestem raczej niedzielnym graczem także nie oczekuje super wydajności.
Oto co planuje zakupić:
MOBO: ASRock H110M-HDV
Procesor: Pentium G4400/Celeron G3900 --> najbardziej zastanawia mnie procesor. Czy odczuje dużą różnicę miedzy Pentium a Celeron?
RAM: 4GB HyperX 2133 MHz CL14
SSD: SanDisk 120GB 2,5’’ SATA SSD Plus
Zasilacz: AeroCool KCAS 400W
Chciałbym jeszcze prosić o polecenie jakieś nie mocno drogiej obudowy
Będzie trochę lepiej w grach. Trochę. Do Ski Jumpa i tak nada się Celeron. Jeśli planujesz rozbudowę (kiedyś tam) to bardziej ci się będzie teraz opłacało kupić Celeron (tam 100 PLN taniej od Pentiuma - ale zawsze) i gdy w przyszłości jakieś i3 nowszych generacji spadną na cenie, będziesz o tą stówę bogatszy. To zależy od Ciebie.
Tego nie znam i zamienił na Corsarza 450 W. Chyba najbardziej budżetowy (i pewny). Chyba, ze pewien marki jesteś - wtedy luzik.
ASRocki miały niegdyś złą sławę. Nie wiem czy się polepszyło, ale jeśli chodzi o stabilność (i budżet) to Gigabyte’y nie mają sobie równych.
Ja bym wsadził: Gigabyte GA-B150M-D3H. Generalnie tylko dlatego, ze Gigabyte zawsze ładuje masę zabezpieczeń do płyt Ultra Durable (jak Dual BIOS itd.). A jak nie zamierzasz wymieniać czegokolwiek to on spokojnie sobie poczeka aż coś lepszego sobie znajdziesz
Z obudów to wystarczy CollerMaster Elite 361 Black.
Zawsze mógłby zainwestować stówę w Phenom II 550 i na płycie z mostkiem 760G odblokować dwa pozostałe rdzenie. Tylko to jest sztuka dla sztuki. Przy gnieździe 1151 specjalnie nieprzełaca i zawsze ma możliwość przesiadki na coś mocniejszego. Za kilka lat Skylake’i trochę stanieją i wsadzi to to sobie na mobo i pogra w coś nowszego.
Tylko z tego co widzę smigałby na poprzednikach DDR4. Z Celeronem / Pentiumem mógłby mieć już platformę nowszą. Nie znam cie co prawda na programowaniu w HTML czy układaniem szablonów CSS’a, ale Celeron lepiej łyknie operacje jednowątkowe od Athlona.
Ja za Zalmanami też nie przepadam, SPC mają dobry dla mnie stosunek jakości do ceny, są przewiewne a blachy mają na tyle solidne, że nie wzmacniają odgłosów np z dysku albo z zasilacza. Tej powyżej nie znam, gdyby chodzilo tylko o cenę to godny polecenia jest SilentiumPC Brutus S20, tylko na morele w tej chwili nie ma