Składanie budżetowego pc'ta na xeon pod oc

Witam serdecznie. Z góry mówię, że jestem świadomy iż poniższy “pomysł” z mojej strony jest troszkę bezsensowny, ponieważ nie będę go rozbudowywał. Jest to bardziej mój wymysł na którym chciałbym kręcić Xeona (771/775 socket) 4 rdzeniowego.

Taka jest moja wizja:

1. Kupno zasilacza pokroju akyga, forton, corsair. Byle by wytrzymał OC, napięcie. Po prostu żeby go nie przerastało obciążenie. (podkręcanie na szynie).

2. Płyta główna typu 775 socket. (mod -> 771 = 775) A płyta do OC typu P5K/P5Q z dobrym chłodzeniem.

3. Ram: wiadomo ddr2. Najlepiej 800 MHz, a ilość hmm… 6/8 gb ram :slight_smile:

4. Dysk, dvd/cd, okablowanie, obudowa… wiadomo. :slight_smile:

5. Grafika nie za mocna, nie za słaba. Stare podzespoły to nie ma co inwestować. HD6670, gtx 460/550 styknie :slight_smile:

6. Procesor 4x rdzeniowy xeon typu E5440 12MB Cache 4x 2,83 GHz lub E5430 (4x 2,66 GHz). OC

7. Chłodzenie oczywiście, które w pewnym stopniu powstrzyma procesor przed grzaniem się :slight_smile:

W sumie tyle.

Co myślicie o tym? Jakieś rady jakie podzespoły dokładnie wybrać by to trzymało się dobrze?

Procesor mam zamiar podkręcić do 3,5 GHz - 3,8 GHz.

Ad.1 Akyga ? Dowcip kolego, przecie to bubel.

Ad. 2 771->775 to duża szansa że będziesz bawił się z BIOSem.

Ad. 3 Ram Kingston/Goodram, nie szalej w jakieś gamingowe czy wersje Pro. A z drugiej strony, po kiego Ci 6-8 giga jak nie będziesz grał ?

Ad. 4 Kable wiadomo.

Ad. 5 Grafika jest zależna czy czasem coś odpalisz starszego czy nie,

Ad. 6 Tutaj jestem ciekaw po co chcesz go przetaktować ?

Ad. 7 Jasna sprawa.

Ja ze swojej strony odradzam zakup używanych płyt Asusa, akurat tych modeli które wymieniłeś… Rzadko zdarza się teraz w pełni sprawny egzemplarz (niedawno właśnie miałem nieprzyjemność korzystania z kilku modeli P5K i zawsze coś nie grało. W jednej - nie wiem czego to wina - występuje taki feler, że raz na jakiś czas wyskakuje info o nieudanym OC i załadowaniu ustawień bezpiecznych czy coś w ten deseń - fajnie, tylko nic nie było robione poza tym działa ok. W innej z kolei znów jakaś magia z zegarem w bios i resetowaniem daty. Baterie wymienione na nówki w obu, zasilacze sprawne w 100 %.

W kwestii OC niezawodność jest bardzo istotna… Myślę że taka fanaberia to wyrzucenie hajsu w przysłowiowe błoto… Zainwestuj w coś świeższego, a jak chcesz się popisać przed znajomymi na święta to wsadź kompa do akwarium:

https://www.youtube.com/watch?v=1pYvOyM2Su4

Gram głównie w CS go, LOL, tibia, metin2. Jeżeli chodzi o bawienie się biosem to nic trudnego :slight_smile: dzięki za odpowiedź :slight_smile:

dzieki za przestrogę :slight_smile: jeżeli chodzi o to, że to wyrzucanie hajsu w błoto to się w pewnym stopniu zgodze, lecz nie jestem typowym graczem czyt. OOo GTA 5, wiedźmin 3, najnowszy far cry, cod, battlefield… Dlatego nie chce rozbudowywac go. Kiedyś może sobie złoże kompa, w tej chwili ogranicza mnie budżet 600-700 zł. Kiedyś zainwestuje w i3/i5. Teraz tego nie potrzebuje  :slight_smile:

A wracając do tematu, co będziesz robił na tej maszynie że potrzeba Ci tyle RAMu i podkręconego XEONa ?

Moje wymagania względem ramu to odpalanie np.dwóch gier na raz. Mam w tej chwili 3gb ddr3 i mi przy przeglądarce i jednej grze zamula zużycie RAM na poziomie 80-90 %. Miałem pewnego czasu 6gb RAM ddr2 640 lub 800mhz i działało to bardzo sprawnie. Jeżeli chodzi o OC, to chciałbym uzyskać lepszą wydajność w grach oraz  podczas użytku w różnych programach.

Dwóch gier na raz? W sensie chcesz jakąś farmę botów robić?

Z tymi botami miales racje :slight_smile: dzięki za radę