Wita. Mam zamiar złożyć sobie sam kompa. Kiedyś gdzieś czytałem, że na płycie trzeba ustawić jakieś zworki którymi się ustala napięcie dla procesora, przeczytałem już trochę dzisiaj artykułów o tym, ale w żadnym nie znalazłem takiej informacji z tymi zworkami. Powiedźcie jak to jest lub wskażcie jakieś linki do interesujących artykułów, bo nie chciałbym sobie sprzętu przez przypadek po palić. I jeszcze jedno pytanie, czy w Biosie trzeba coś przestawiać, czy już jest wszystko tak jak potrzeba?? Z góry dzięki za odp.
Jak kupisz procesor np. po złącze 775 i płytę z takim samym to nic nie trzeba zmieniać i będzie działało. W przeciwnym wypadku nie będzie nic działało.
No bo procesor nie będzie pasował do gniazda ?!
Jakieś bardzo stare art czytałeś, ile trwało odkurzanie bo zworki DIP do ustawiania parametrów proca to czasy do Pentiuma 3.
Samodzielne składanie komputera - porady
samodzielne-skladanie-komputera-porady-t134962.html
Opcje botowania, na pewno, parametry pamięci chyba że masz EPP lub odpowiednik to same się ustawią, ale timingi pewnie samemu trzeba będzie. To poradniki z oc też mogą się przydać, żeby w ogóle wiedzieć gdzie tego szukać, przyda się prog CPU-Z sprawdzisz czy wszystko chodzi na taktowaniach i CL fabrycznych, napięcia sprawdzaj w biosie, ale obecne biosy ustawiają dobre napięcia dla proców, (w większości przypadków), dla ramu może będzie trzeba podnieść zobacz ile V potrzebują Twoje kości, bo jedne chodzą na 1,8V, a inne do stabilnej pracy np 1,9-2,1V.
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=248
Sorry Afghan mój błąd ):
Ale tak ogólnie mówiąc jak wszystko podłącze poprawnie, to komp bez żadnego przestawiania biosu od razu powinien się uruchomić bez problemu. I dopiero po uruchomieniu wszystko należało by się sprawdzić czy wszystko chodzi na taktowaniach. Dobrze mówię ??
I z innej beczki co znaczy skrót CL fabryczny??