Składanie pc

Witam mianowicie widziałem na yt komputer do gier za 300zł był tam przedstawiony dell optiplex 755 i na bazie tego pc chce stworzyć pc do gier sam pc 120 zł i chce wymienić w nim kartę graficzna jaką do 400zł polecacie najlepiej 4g

To jest sprzęt sprzed 10 lat i będzie mocno zużyty i technicznie przestarzały (socket 755/SATA2/USB2.0/PCIe 2.0). Radziłbym zebrać kasę na coś nowszego.

Taki

Ciągle sobie dobrze radzi, wiem bo mam taki w domu i ciągle jest w użytku.

BTW, wyjaśnij co znaczy zużyty bo komputer to nie prezerwatywa, nie zużywa się.

Popraw to co napisałeś aby było zrozumiałe bo ciężko wywnioskować o co ci chodzi.

Chodzi o to iż składam pc na bazi Dell Optiplex 755 oczywiście wszystko będę powoli wymieniał ale na razie nie mam pieniędzy żeby wszystko wymienić od razu mam na oku kartę nvidia gtx 750 TI 0C (4GB) Pasowała by do tego PC

Wybrałeś sobie przestarzałą bazę, której sens i możliwości rozbudowy są praktycznie żadne.

Taaa nie zużywają. Cewki i kondensatory na płycie głównej oraz w zasilaczu pewnie są wieczne. Tak samo dyski talerzowe i wszelkie wentylatory.

1 polubienie

Napisz mniej więcej cały budżet na komputer i czy ew. masz już jakieś części.

Karta 750ti raczej nie potrzebuje 4GB pamięci, to jest nowa czy używana ta grafa? Za 400zł można w sumie kupić wydajniejszą.

Nie wykorzystasz 4GB na takiej karcie, już 2GB to spory zapas bo nie rozmiar pamięci daje moc.

750 może ci nie wleźć, te komputery mają kiepsko umiejscowiony slot PCI-E wchodzą tam jedynie jednoslotowe karty.

Chcesz dobrej taniej bazy do rozbudowy?
https://komputerymarkowe.pl/komputery-poleasingowe/867-lenovo-thinkcentre-3231-mt-core-2-quad-266ghz.html

Masz markową budę z niezłym procesorem, gwarancją i nowym legalnym systemem.
Dołóż GTX750 i zagrasz we wszystko.

Ewentualnie poszukaj HP XW4600 - fajne, solidne i bardzo podatne na rozbudowę.

1 polubienie

A coś używanego bo sam muszę sobie na pc nazbierać wiec dlatego mam mały budżet

Cały budżet na pc to około 500-600zł sam więcej nie uzbieram

A jesteś z jakiegoś dużego miasta? Raczej w tej cenie kupuj coś od ludzi prywatnych z okolicy idzie coś lepszego wyrwać taniej niż na allegro. Tylko żeby zbudować tak tanie zestawy jak Krzysiek pokazuje na YT dobrychprogramów to trzeba długo polować na okazje i mieć sporą wiedzę co kupić co nie, a jeśli TY pytasz o to na forum to tej wiedzy ewidentnie nie masz.
IMO kup jakiegoś polesingowca w obudowie tower z quadem już zamontowanym do 300zł i z możliwością rozbudowy ramu do 8 GB (pewnie kupisz z 4GB to byle 2 sloty na ram jeszcze wolne były) i wsadź 750ti (ale 2gb bo tańsza, tak do 300 zł).

No z wsi ale obok mam miasto 25 000 ludzi bede szukał na olx okazji i jeśli znajde to się na forum spytam bo będę stopniowo wymieniał wszystkie podzespoły

Zestaw na Intel pentium G5400, Mobo na chipie H310, ew. B360 + 8 GB RAM + HDD + Buda + PSU, do tego grafika GTX 1050 to koszt ok. 1900 zł. Z GT 1030 to jakieś 1600. nie inwestuj w tego szrota z odzysku. Dorzuć drugie tyle i kup normalny zestaw na nowych częściach.

Ludzie robią coraz częściej jeden poważny błąd - uważają, że za cenę czerstwego rogalika z Tesco złożą sobie komputer do grania, a poradniki o komputerach za 500 zł biorą za prawdę objawioną. Nawet na używanych częściach za 500 zł nie złożysz czegoś do grania, co posłuży dłużej niż pół roku - zważywszy na wymagania gier, a nie dodatkowo na zużycie części. Do lepszej grafiki potrzebny jest lepszy procesor, bo skończy się na tym, że grafika będzie pracować z połową mocy - tak, jakby brać C2D do GTX 1050 i narzekać, że mało FPS.

Najbardziej rozwalają system osoby, które za smartfona potrafią dać 1000-2000 zł, a na komputer do grania mogą dać kilka groszy, bo przecież śmieszny pan na YT tak powiedział…

2 polubienia

Sam bym tego lepiej nie napisał :heart_eyes:

W zasadzie widzę 3 drogi (możliwości) złożenia zestawu pod gry :

1. Kupno gotowca poleasingowego i jego modernizacja np:
    http://allegro.pl/komputer-dell-7010-i5-8-500-win-7-tower-usb-3-0-i7196683355.html
    Zaletą tego jest to, że taki komp pracował w firmie a tam sprzętu się nie podkręca. Wadą jest słaby zasilacz (300-350W) obowiązkowo do wymiany w przypadku dokupowania karty graficznej. Należy zwrócić uwagę na obudowę - musi być typu tower/mini tower a nie jakiś slim bo tam normalny zasilacz nie wejdzie.
  2. Samodzielne złożenie komputera z używanych części - istnieje duże prawdopodobieństwo, że sprzęt pracował przez dłuższy czas podkręcany.
  3. Złożenie komputera z części nowych - opcja najdroższa ale najpewniejsza.

Zgadzam się w 100%