Witam, składam pierwszy komputer, mam trochę doświadczenia w tym temacie bo dokupywałem części do starego komputera, ale nie jestem ekspertem. Wybrałem taki zestaw:
Nope, wcześniej dałbyś znacznie więcej, ale dzięki rewolucji ZEN (w wykonaniu AMD) obecna I3 Intela ma “moc” jak I7 3 lata temu.
Jeżeli chcesz, to możesz wybrać 5600XT od czerwonych i lepszy procek (i5) lub coś z AMD (łatwiej zmodernizować Ryzena 3100 niż i3). Różnice zależą głównie od gry i od tego, czy dany Radeon ma odblokowane/podbite TDP, nie wszystkie mają i musiałbys dopytać/poszukać w sieci.
Ładnie to wygląda, chyba nawet lepsze niż ten poprzedni zestaw z i3, zawsze będzie można kartę graficzną ulepszyć. Pewność że nie będzie bootlenecka na karcie
Szybko ulepszyć, najlepiej przy zakupie, by pieniędzy nie wyrzucić.
Ten Radeon 5500Xt to ~= 1650Super, czyli do I5 karta o klasę lekko za słaba.
Ja bym osobiście nie brał 1650Super/5500Xt, lepiej 1660(S)/5600, 200 zł może różnicy, ale karta będzie znacznie bardziej długowieczna (4GB VRAM to lekka porażka).
Obudowa czterech liter nie urywa. Wziąłbym tańszy dysk (480-tki potrafią chodzić po 199 PLN, a przynajmniej jeszcze do niedawna tak było) i kupiłbym bardziej przewiewną budę. Z otwartym (siatka) frontem.