Sklep fotoplus.pl błędny opis produktu (obudowy), sprzedają tańszy model jako droższy, zwrot. Co teraz zrobić?

Wyżej wspomniany sklep sprzedaje obudowę Modecom Oberon Pro Black [1] jako Modecom Oberon Pro Glass Black [2] która jest po prostu droższa.
Na stronie jest błędny opis produktu. Konsument może pomyśleć, że oferta dotyczy modelu Glass, a tak nie jest.

Na załączonej grafice, widać model Glass gdzie boczny panel jest ze szkła hartowanego. W rzeczywistości sprzedawany produkt to Oberon Pro.

Na moje nieszczęście zrobiłem zakupy w tym sklepie. Dopiero teraz zauważyłem, że małym druczkiem jest AT-OBERON-PR-10-000000-0002, ale kto normalny by to googlował, szczególnie że zdjęcie podglądowe pokazuje zupełnie inną obudowę.

Jeślibym chciał zwrócić obudowę to tylko na własny koszt? Znaczy normalnie i tak mam pewnie 14 dni na zwrócenie produktu bez podania przyczyny, ale nie podoba mi się fakt, że dostałem to co nie trzeba i będę musiał jeszcze za to płacić. To nie jest tak, że dostałem produkt i zwracam bo nie spełnia moich oczekiwań tylko przysłali zupełnie co innego.

Ma ktoś doświadczenie w zwracaniu produktów zakupionych przez internet? Niby tu Regulamin i tu Reklamacje i zwroty mają coś opisane. Formularz odstąpienia od umowy wystarczy wydrukować, wypełnić i potem przesłać im na maila zdjęcie z telefonu tego formularza, czy jak to najlepiej zrobić?

Jakiego kuriera najlepiej wybrać żeby im to odesłać? Do paczkomatu raczej nie włożę, bo jest za duży karton, a tak w ogóle jak zamawiałem to też musiałem kuriera wybrać, bo do paczkomatu by się nie zmieściło.

[1] i [2] można zobaczyć zdjęcia podglądowe czym się różnią.

(A na ich maila w tej sprawie pisałem dołączając zdjęcia: paragonu, obudowy, kartonu i automatycznej wiadomości elektronicznej i nic nie odpisali.)

Każdy normalny by ‘googlowa’ aby sprawdzić zwłaszcza gdy spotyka się towar sporo tańszy.

Notorycznie w sklepach widzę błędy w danych technicznych.
Pewien bardzo znany sklep sprzedaje dyski Crucial, z małym mykiem stara wersja z nową ceną. Rozpoznaje się po 1 literce w długim symbolu producenta :wink:

Czy zdjęcie jest wiążące w tym przypadku ? Trudno powiedzieć. Dla mnie te dwie obudowy na jedno kopyto a producent wali wała bo nazewnictwo aż prosi się o błędy rozróżnienia.

To zadzwoń.

Generalnie jeżeli sklep jest ok, a błąd jest faktycznie po ich stronie to poprawią opis produktu i zamówią dla ciebie kuriera żeby odebrał przesyłkę.

Ceny są różne, ale za paczkę wielkości obudowy do PC zapłacisz około 20-25zł, jeżeli będziesz odsyłał na własny koszt.

Nie robisz zwrotu z powodu zmiany decyzji tylko z powodu niezgodności towaru z umową. W tym wypadku sklep ponosi wszystkie koszty. Skoro została zamówiona „Obudowa Modecom Oberon Pro Glass Black” a przyszła bez szkła to zgłaszasz się do sklepu że przysłano niewłaściwą obudowę. Powinni wymienić Ci na właściwą, obniżyć cenę albo przyjąć zwrot na swój koszt.