Mam taki pomysł ale nie wiem czy dobry i czy dobrze myślę o realizacji.
Chodzi o stworzenie 3 sklepów internetowych. W jednym sprzedaję suplementy a w drugim diety a w trzecim kosmetyki. Wszystko pod inną domeną.
Sklepy planuję postawić na Wordpressie+Woocommerce(motyw Storefront)
Do tego planuję założyć 1 wspólne konto dla 3 sklepów na Facebooku i Instagramie (mniejsze koszty reklamy jak 3 osobne konta). Sklepy będą miały rozbudowane blogi i wszystkie strony będą do siebie linkować. Sklepy te zepnę pluingiem multistore aby miały jeden magazyn do zarządzania.
I sklepy będą nawiązywały nazwą do głównej marki czyli np. okdiety, okkosmetyki, oksuplementy.
Ma to sens jeśli chodzi o SEO, ogólnie zarządzanie ?
SEO - raczej tak, zależy od wykonania (efektu końcowego)
Zarządzanie - zależy od wielkości sklepów, jeśli małe sklepy po kilka produktów z przyrostem kilka produktów na rok, raczej będzie ok. Jeśli każdy ma mieć dużą ilość produktów to może być ciężko. To znaczy, będzie działać, ale da się to zrobić lepiej - by było wygodniej do zarządzania, a dla użytkownika bez zmian.
Wiem, że Prestashop ma lepszy moduł multistore ale mi głównie zależy na integracji z mediami społecznościowymi i zaawansowanym modułem bloga a tu Wordpress jest bezkonkurencyjny. Jeśli chodzi o produkty to maks 50 na sklep. To będzie na VPSie i każdy sklep będzie miał inne IP. No taki plus jest tego, że większość rzeczy sam sobie zrobię bo znam Wordpressa, jakieś grubsze poprawki mogę komuś zlecić.
Magneto pod uwagę nie biorę bo koszty ogromne a sklepy na abonament drogo wychodzą i jestem zależny od kogoś a tak zawsze mam na swoim.
Powinno działać, ale od strony technicznej podpowiem, że czeka Ciebie nieco roboty
Na 100% linkujące, a nie oszukujmy się Content marketingiem linków nie pozyskasz wielu - agencja może obiecywać, a i tak będzie stażysta łaził po forach i spamował, nie możesz odwalić tej samej listy do każdej strony
Druga bardzo istotna rzecz, to opisy, synonimizuj, modyfikuj, ale nie zamieszczaj tegos amego opisu np. żeńszenia na wszystkich tronach linkujących do siebie wzajemnie. Google nie lubi plagiatów
Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zrobić tego pod jednym sklepem ii ewentualne blogi jako subdomeny. Promowanie 1 sklepu zajmie 3x mniej czasu od 3 . Zysk z 3 sklepów wzajemnie linkujących do siebie, na początku, będzie raczej niewielki…
To w takim wypadku poszedłbym w stronę presty + wordpressa na blogi. Taka konfiguracja zwiększa Ci dodatkowo bezpieczeństwo. Instalujesz wtyczki których używasz na blogu i jeśli będzie w nich błąd to zaatakowany zostanie tylko blog a nie sklep. Na sklepie za dużo wtyczek nie potrzeba więc łatwiej będzie to upilnować i aktualizować ze względu na mniejsze zależności z kodem osób trzecich.
Jestem przekonany że presta również zintegruje się z social mediami, chociaż nie wiem jakiej też integracji sklepu z social mediami oczekujesz bo nie mogę sobie żadnego use case wymyślić. Jedynie udostępnianie, ale to to załatwisz kawałkiem kodu html wklepanym prawie na stałe w szablon presty.
Ma to ręce i nogi co piszesz. 3 blogi na wordpressie i każda instalacja osobno to sobie wyobrażam no chyba, że jest jakiś wbudowany multiblog do Wordpressa w celu łatwiejszego zarządzania. Co do Presty to nie mam pojęcia jak tu działa multistore czy wszystko się odbywa na jednej instalacji i jednym silniku bo wtedy bym tylko grafiki zmodyfikował i opisy.
Nie muszą być osobne, może to być jedna instalacja działająca w różnych domenach - da się to osiągnąć przy odpowiedniej konfiguracji serwera HTTP i wordpress multi site.
Też dokładnie nie wiem (bo presty prawie nie znam), ale jestem pewny, że jest to do zrobienia niskim nakładem pracy.
Responsywność strony jest już standardem od wielu lat. Aczkolwiek faktycznie napotyka się strony internetowe, które są tworzone jeszcze na starych skryptach oraz nie działaja na urzadzeniach mobilnych. Co jest błedem. Widzę po sobie ze jak szukam czegoś w sieci i jeśli strona nie działa u mnie dobrze na telefonie, to automatycznie z niej wychodzę. I ma tak pewnie bardzo wiele osób.
Ze swojej strony polecam wziać pod uwagę postawienie sklepu na Drupalu. Moim zdaniem jeden z sensowniejszych cms dla sklepu:
jest bezpieczny, bo cały czas jest rozwijany przez wielu programistów na całym świecie
jest bardzo wygodny jeśli chodzi o korzystanie
jak rownież przyjazny pod katem działań seo