Sklepy komputerowe obsługujące PayPal

Hej,
Z racji iż składam komputer a chciałbym zapłacić PayPal to przychodzę tu z zapytaniem jakie sklepy komputerowe obsługują PayPal :wink: ? Na necie nie widziałem nic aktualnego dlatego pytam, np. z tego co widzę x-kom nie obsługuje a gdy ktoś pytał 4 lata temu to obsługiwał.

Jeżeli nawet to nie bezpośrednio tylko poprzez jakiegoś pośrednika płatności np. Tpay. (mediaexpert.pl)

U nas PayPal nie jest wykorzystywany tak często do tego celu.
Amerykanie mają fajnie, bo można spiąć PayPal z Google Pay, a GPay obsługuje już prawie każdy większy sklep.

W Polsce niestety takiej opcji nie ma. :frowning:
Masz do wyboru też ewentualnie pobranie, albo załóż konto na rachunku bankowym. Już nawet robiąc sobie selfie z dowodem osobistym można taki rachunek założyć i przelej pieniądze z PayPal. Możesz wtedy skorzystać z szybkich płatności BLIK itp.

Dopytam jeszcze jedną rzecz, mianowicie nie będę musiał jechać do banku i wszystko da radę załatwić online (nie mam konta w banku na ten moment), weryfikacja jest w miarę szybka?

Sam zakładałem tradycyjnie konto w banku jeszcze przed “koronką”.
Z tego, co piszą w internetach to przeważnie do godziny bez wychodzenia z domu.

W Santander nie wiem, czy można, ale jak się zablokowałem to wystarczyła aplikacja banku i wideorozmowa, pokazanie dowodu do kamerki konsultantowi z banku, więc może i tam jest taka możliwość.
UPDATE: też jest taka możliwość:
https://www.santander.pl/klient-indywidualny/konta/konto-jakie-chce

Coraz więcej banków na to pozwala w dobie “zarazy” :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Ok, sorki że jeszcze raz piszę ale kompletnie zapomniałem o to dopytać, czy na PayPal mogę mieć powiązany jednocześnie rachunek bankowy i paysafecard mastercard/visa/mastercard? Nie widziałem informacji za czy przeciw takiemu jednoczesnemu powiązaniu.

Możesz mieć powiązany jednocześnie rachunek i karty.
Zamiana z waluty na walutę jest trochę niekorzystna.
Fajne rozwiązanie ma kantor walutowy Alior. (https://kantor.aliorbank.pl/)
Za darmo jest do niego karta wielowalutowa, można nią też płacić online.
Kasę możesz przelewem, a od niedawna szybkimi płatnościami przelewać i zamieniać pomiędzy walutami lub po prostu automatycznie przewalutowywać płacąc kartą lub można ją nawet podpiąć pod Apple Pay lub Google Pay.

ebay.com

Skoro już temat kart bankowych. Zapytam czy to jest bezpieczne podawać numer karty bankomatowej w internecie. Zawsze mnie to zastanawiało i niechętny byłem do podawania. Raz podałem i na razie nie ma problemu. Ale pytanie pozostało. Czy to jest do końca bezpieczne. Teraz jest tyle włamań na operatorów. Pozdrawiam.

Nie jest bezpieczne, bo nigdy nie wiesz, czy któregoś dnia nie będzie wycieku danych z takiej bazy sklepu.
Podaję tylko do karty od kantoru walutowego, gdzie nie trzymam kasy tylko na potrzeby danego zakupu jest specjalnie przelew robiony. Dodatkowo jak wiem, że nie będę dłuższy czas używać to zmieniam limit transakcji online na “0”, żeby nie mogło obciążyć karty.
Ludzie robią, często poważny błąd, że podają dane karty, którą mają powiązaną z kontem na którym mają swoje oszczędności.

Tak samo nie powinno trzymać się kryptowalut na giełdach i kantorach, bo jakiś włam i pozamiatane. Tylko na własnym portfelu krypto, gdzie ma się klucz prywatny i słowa do odzyskiwania portfela.
Ludzie za bardzo wierzą w zapewnienia o bezpieczeństwie i nie zachowują zasady nieufności.