Siema. No więc jest tak - załączam kompa temp. 25 stopni. Mija jakieś 10 minut i jest 35 stopni - bez obciążenia, przy stresie 40 stopni. Odpalam grę The Sims 2, temperatura wzrasta do 48 stopni Czy to jest normalne??? Boję sie że mi sie coś przypali…
Normalne…
Ja na procesor, który masz w podpisie, temp. 48*C to dużo. Na moim dużo wydajniejszym Core 2 Duo jest ok. 30-45*C.
To dość spora temperatura, zmień se chłodzenie
Przy okazji, zada admin ci się rzuci do opisu wiec lepiej zmień na zgodny z regulaminem. Tak tylko ci mówie
Nie jest taka duża… A co do wymiany to lepiej żeby najpierw wyczyścił chłodzenie+ ewentualnie zmienil paste…
Maksymalna temperatura dla tego procesora to 70 stopni. Istotne jest jednak to czym sprawdzasz temperaturę procesora, czyli czy podawany wynik pomiaru jest zgodny z rzeczywistością.
:roll:
Niczym nie sprawdzałam, poprostu tyle mi się wyświetla a może by tak drugi wiatraczek wkręcic… :twisted: hehe zdjęłam bok obudowy - zero poprawy
Sprawdź tą temperaturę everestem: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … +4.50.1330
(tam komputer->czujnik).
A jak mi wyjdzie to samo co na wyświetlaczu??? :smuteczek: :help: :placze:
Zobaczymy, ja mam na wyświetlaczu zupełnie inną temperaturę niż faktyczną.
Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika ITE IT8712F (ISA 290h)
Nazwa płyty głównej Gigabyte K8NF / K8N Pro-SLI / K8NS / K8N-SLI / K8N Ultra / K8NXP Series
Stwierdzono otwieranie obudowy Tak
Temperatury
Procesor 35 °C (95 °F)
Dioda procesora 39 °C (102 °F)
WDC WD800JD-00LSA0 [TRIAL VERSION]
Wentylatory
Procesor 2596 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.39 V
+3.3 V 3.26 V
+12 V [TRIAL VERSION]
VBAT baterii CMOS 2.99 V
DIMM 2.54 V
a wyświetla 35 stopni
Moim zdaniem nie jest źle, jak chcesz obniżyć temperaturę, to zmień pastę pod radiatorem.
Dzięki!